Caută
Close this search box.

Belarusul mediatizează cazuri de migranţi agresaţi când încercau să treacă graniţa spre Lituania

belarusul

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a dispus o anchetă, după moartea unui migrant irakian, la graniţa cu Lituania, pe fondul tensiunilor politice şi migratorii dintre cele două ţări, relatează AFP.

De asemenea, grănicerii belaruşi au anunţat că aproximativ 40 de migranţi, inclusiv femei şi copii, au revenit în Belarus cu ”leziuni corporale” după ce au fost respinşi de Lituania.

În acest timp, Lituania şi Comisia Europeană acuză Belarusul că orchestrează acest val de migranţi, în special irakieni, ca represalii pentru sancţiunile europene impuse Minskului în urma reprimării opoziţiei şi pentru găzduirea unor opozanţi belaruşi pe teritoriul lituanian.

Guvernul lituanian a anunţat că migranţii care încearcă să pătrundă în ţară vor fi respinşi, după ce de la începutul anului peste 4.000 de migranţi au trecut graniţa Lituaniei venind dinspre Belarus, faţă de numai 81 în tot anul trecut. Autorităţile de la Vilnius au început de asemenea să ridice un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei de 680 de kilometri cu Belarusul.

Un migrant irakian, bătut violent, a fost găsit de grănicerii belaruşi, la Beniakoni, aproape de frontiera lituaniană. Apoi el ”a murit în braţele grănicerilor belaruşi”, potrivit canalului de Telegram al preşedinţiei belaruse, innformează Agerpres.

Lukaşenko a dispus deschiderea unei anchete şi găsirea rudelor migrantului pentru a le emite o viză să vină să recupereze din Belarus corpul celui decedat, anunţă acelaşi canal.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a cerut explicaţii autorităţilor irakiene despre plecările unor migranţi irakieni de pe aeroportul din Bagdad către Belarus, de unde aceştia îşi continuă drumul spre Lituania. Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei belaruse a respins marţi aceste ”acuzaţii gratuite (…) contrare realităţii”.

Preşedintele Lukaşenko a declarat luna trecută că nu se consideră obligat să protejeze Uniunea Europeană în faţa afluxului de migranţi ilegali, în condiţiile în care blocul comunitar a impus Belarusului sancţiuni care-i afectează economia, adăugând că migraţia către Europa este provocată în mare măsură de politicile unor state din UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri