Caută
Close this search box.

Cîțu, despre scumpirea energiei: Doar dacă avem piață concurențială poate să scadă prețul

cîţu

Premierul Florin Cîţu a declarat că la întâlnirea de joi cu responsabilii pe piaţa energiei electrice doreşte să înţeleagă ce se întâmplă cu creşterea preţurilor şi să se asigure că şi în România sunt îndeplinite condiţiile unei pieţe concurenţiale.

Declarația a fost făcută la Palatul Victoria, în contextul unei întâlniri cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi cu reprezentanţi ai ANRE, Transelectrica, OPCOM şi Consiliului Concurenţei. Discuțiile vizează creşterea preţului la energia electrică.

Am două obiective astăzi, la acea întâlnire. În primul rând, aş vrea să înţeleg ce se întâmplă cu creşterea preţurilor, ştiu foarte bine că există mai multe explicaţii şi creşterea preţurilor pentru acele certificate verzi şi aşa mai departe. În acelaşi timp am chemat Consiliul Concurenţei, pentru că este o diferenţă foarte mare de la liberalizare, deci piaţă liberă la piaţă concurenţială. Şi vreau să mă asigur că în România îndeplinim şi condiţiile unei pieţe concurenţiale, pentru că, până la urmă, piaţă liberă înseamnă un lucru, dar doar dacă ai piaţă concurenţială preţurile pot să şi scadă. Deci, trebuie să ne asigurăm că avem şi piaţă concurenţială, de aceea este şi Consiliul Concurenţei acolo„, a declarat Florin Cîţu.

Prețul la energie a crescut în ultima perioadă. Potrivit datelor INS, prețul la energie electrică a crescut cu 24,6%, în timp ce prețul gazului a crescut cu 20,5%.

De asemenea, premierul a declarat că vrea ca legea consumatorului vulnerabil să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022, motiv pentru care i-a cerut ministrului energiei să accelereze „procesul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri