Caută
Close this search box.

Codul Rutier. Care este, de fapt, alcoolemia de la care șoferii riscă dosar penal?

Nu de puține ori, șoferii din România sunt tentați să urce la volan după ce au consumat câteva beri sau un pahar, două de vin. Aceștia trebuie să știe că, după un anumit procent, alcoolul consumat la volan îi poate trimite la închisoare.

Potrivit Codului Rutier din România, o concentrație de sub 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat se consideră contravenție și se sancționează cu amendă de 1.300 de lei și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

Dacă în momentul testării șoferului, aparatul alcooltest indică o valoare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau mai mare, fapta este considerată infracțiune.

În acest caz, este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar șoferul este condus la spital pentru recoltare de sânge.

Refuzul recoltării de probe biologice se poate pedepsi cu închisoare de la 1 la 5 ani
Fapta se poate pedepsi cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală, iar în cazul în care un conducător auto este condamnat pentru o astfel de infracțiune, permisul de conducere se anulează.

De asemenea, refuzul recoltării de probe biologice se poate pedepsi cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Recoltarea mostrelor biologice se face numai în prezenţa unui poliţist rutier
Potrivit Codului Rutier, recoltarea mostrelor biologice se face numai în prezenţa unui poliţist rutier, în următoarele spaţii ale instituţiilor medicale:

în interiorul unităţilor de asistenţă medicală autorizate;
în ambulanţe având echipaj cu medic ori autospeciale cu această funcţie aparţinând
Serviciului mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerare;
în interiorul unităţilor medico-legale.
„Medicul, asistentul medical sau persoana cu pregătire medicală de specialitate din echipajul ambulanţei sau autospecialei aparţinând Serviciului mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerare, care intervine la evenimentele în legătură cu traficul rutier, poate recolta mostre biologice în măsura în care prin aceasta nu se afectează acordarea asistenţei medicale de urgenţă sau de prim ajutor, precum şi în situaţia în care persoana implicată într-un accident de circulaţie refuză transportul de urgenţă la o unitate sanitară sau starea sa de sănătate nu impune acest transport”, se arată în Codul Rutier 2021.

Potrivit Codului, stabilirea prezenţei alcoolului în aerul expirat sau testarea preliminară a prezenţei în organism a unor substanţe psihoactive se face de către poliţia rutieră, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate.

„Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, testată cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic şi depistată ca având o concentraţie de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge”, se arată în Codul Rutier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri