Caută
Close this search box.

Conspirația și retorica libertății

Libertatea fundamentală, libertatea de alegere, libertatea de exprimare iată doar câteva dintre clișeele care populează rețelele și platformele de știri.

Pandemia a provocat o isterie globală purtată în numele unei libertăți prost înțelese, iar teoriile conspirației s-au transformat deseori în adevărate instrumente de manipulare.

Să luăm exemplul primului fake news care a debutat o dată cu circulația coronavirusului. E vorba de teoria fabricării virusului în laborator. Nu știu dacă ați observat, informația nu a fost rostogolită prin a descrie etiologia ”virusului fabricat”, teoria s-a concentrat pe locul fabricării.

Inițial, a pornit cu ideea că ar fi vorba despre un laborator din China. După care, povestea s-a mutat în Statele Unite, apoi în Israel. Curios este faptul că toți consumatorii de conspirații își însușesc fiecare poveste în parte: ei cred că virusul a fost fabricat în Wuhan, în laboratoarele americane sau cele israeliane. Mâine, dacă apare știrea că o tulpină virală a fost concepută într-un laborator inexistent din Ferentari, vor crede și această enormitate. Altfel spus, chiar pe naivi mizează conspiraționiștii!

Din acest punct a pornit un discurs fulminant împotriva vaccinării anti-Covid.

Pentru a înțelege fenomenul mai bine, menționez că Organizația Mondială a Sănătății încă nu a identificat orginea noului tip de coronavirus, locul de unde a plecat, înainte de a declanșa o catastrofă în sănătatea publică.

Autorizarea unui vaccin în timp record a pus în miscare un întreg mecanism mondial, care a antrenat resurse uriașe, de ordin medical, științific, financiar, politic.

În timpul unei conferințe de mai bine de un an, Bill Gates a avut o prezentare de tip foresight, în care avertiza cu privire la probabilitatea izbucnirii unei pandemii. În gândirea conspiraționistă, declarația lui a fost reinterpretată ca o dovadă că Bill Gates ar fi știut că urmează să se întâmple pandemia. Mai mult, s-au dus până la ideea că ar fi aranjat o pandemie. Iată cum Bill Gates a devenit figura cea mai demonizată la nivel global, pentru că militează de partea cealaltă, prin promovarea vaccinării.

De partea lui, sunt și medicii, epidemiologii, virusologii, cercetătorii.

Nu înțeleg cum armate de oameni se mobiliează împotriva unui vaccin, singurul care ar putea să ne redea normalitatea.

În România, discursurile antivaccinare sunt generate de site-uri care promovează mesaje de tip ultraconservator.

Mai nou, aceste mesaje vor fi susținute și la nivel politic, prin prezența AUR în Parlament.

Nu e prima data când omenirea se confruntă cu situația de criză, de aceea nu are rost să amintim de conspirațiile care au precedat gripa spaniolă. Important e să ne păstrăm echilibrul, să găsim un anumit bun simț în procesarea informațiilor mai ales în contextul în care, se știe, suntem o societate iubitoare de extreme.

Nu mai vorbesc de faptul că, la noi cel puțin, incompetența autorităților întreține această stare de fapt.

Cât despre vaccinarea anti-Covid în România, premierul Cîțu a anunțat revenirea progesivă la normalitate, cu 10 milioane de persoane vaccinate la sfârșitul lunii iulie. Realitatea ne spune că avem sub 5 milioane de populație vaccinată cu ambele doze, acum la început de august.

Ne aflăm la debutul valului 4, cu varianta Delta. În București și Iași aproape că s-au epuizat locurile la terapie intensivă. Guvernul a uitat că suntem în pandemie, iar președintele țării ne spune că nu susține discriminarea dintre vaccinați și nevaccinați.

În acest context al absurdului, sper că statul nu va repeta erorile din gestionarea pandemiei și va administra bine acțiunea de imunizare în masă a populației. Altfel, șansele de a ne face bine vor fi iar la zero și, pe lângă moarte și boală, ne pândește o sărăcie cruntă.

2 răspunsuri

  1. Revin cu o nuanțare: observații de bun simț jurnalistic, dar, și de bun-simț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri