Caută
Close this search box.

Digi24: Rețea de certificate de vaccinare false, aparent eliberate de Spitalul Grigore Alexandrescu, pe Telegram

certificatul covid-19

Un jurnalist a descoperit în rețeaua Telegram un grup cu peste 600 de membri, care se ocupa cu trafic de documente care atestă în fals vaccinarea. Managerul Spitalului ”Grigore Alexandrescu” spune că în unitatea medicală nu există niciun centru de vaccinare.

Jurnalistul a cumpărat un astfel de certificat și a reușit să treacă de filtrele frontierelor.

În grupul ”CERTIFICAT_COVID19” creat pe platforma rusească Telegram – considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie din lume – sunt aproape 600 de membri.

De aici, susțin creatorii grupului, pot fi procurate certificate de vaccinare autentice, fără a te vaccina. Cei care doresc un astfel de certificat sunt îndemnați să abordeze în privat userul E_Vaccin, un cont care nu este asociat unui nume real și nici unui număr de telefon.

„- Cum să facem? Îți dau CNP? Datele noastre?

 Salut, da.”

Așa începe conversația jurnalistului cu reprezentatul grupului. În doar patru minute, se primesc și primele indicații: datele necesare pentru certificat sunt: numele, prenumele, vârsta, CNP-ul, domiciliul.

Prețul nu este foarte mare: 100 de euro pentru un certificat gata în 24 de ore. Clientul va apărea ca fiind vaccinat cu serul Johnson&Johnson, scrie Digi24.

 

“- Nu vreau să iau țeapă. Cum pot să mă asigur că nu e ceva de care polițiștii de frontieră se prind?

– Certificatul este 100% original. Creat chiar de către medicii care lucrează în centrele de vaccinare! Respectiv primești certificatul ORIGINAL fără a fi vaccinat. Documentul este în format fizic + în format digital prin scanarea QR code-ul.

– Seamănă cu ăla digital?

– Este 1:1. Este original documentul. Nu este copie sau nu știu ce.”

Jurnalistul a cerut vânzătorului o dovadă că poate oferi un certificat. Iar răspunsul nu a întârziat să apară. În doar trei ore a venit răspunsul, bineînțeles, după ce a fost trimis un CNP al unei persoane nevaccinate. Convins că stă de vorbă cu persoane serioase, vânzătorul a trimis modelul pe care jurnalistul urma să îl cumpere: un certificat de vaccinare presupus a fi emis de centrul de vaccinare de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Capitală.

„Și mai vine și certificatul care confirmă vaccinarea. Cu ăsta din poză îl folosești la vamă/ serviciu etc. Ăla este așa doar pentru autorități, să îl arăți. Aici este QR code şi restul informațiilor necesare.”

A doua zi, vânzătorul a livrat și dovada că a emis certificatul chiar cu datele furnizate de jurnalist sub forma unui clip video, astfel încât documentul să nu poată fi folosit până nu se efectuează plata.

Acesta a primit o adeverință cu antetul Ministerului Sănătății, care pare emisă din centrul de vaccinare al Spitalului „Grigore Alexandrescu” din Capitală. Se atestă în document că persoana respectivă a fost vaccinată chiar în ziua respectivă cu serul Johnson&Johnson. Atașat este și un document cu cod QR care să poată fi folosit pentru călătorii în străinătate.

Managerul Spitalului Grigore Alexandrescu spune însă că nu există niciun centru de vaccinare în spitalul pe care îl conduce. Și califică încercarea de a falsifica certificatele drept o mizerie.

urnalist: Pe acest certificat de vaccinare scrie că doza respectivă de vaccin este Johnson și este făcută în centrul de vaccinare de la “Grigore Alexandrescu”.

Alexandru Ulici, managerul Spitalului ”Grigore Alexandrescu”: “Foarte scurt, noi nu avem centru de vaccinare”.

Jurnalist: Cum vi se pare că există astfel de oameni care folosesc numele spitalului?

Alexandru Ulici, managerul Spitalului ”Grigore Alexandrescu”: „Nu pot să fac aprecieri despre aceste gesturi. Sunt incalificabile. Ce se poate spune despre așa ceva? Este o mizerie! Ceea ce fac, în primul rând, dacă obțin un astfel de certificat este cel puțin o contravenție, dacă nu o infracțiune, pentru că este fals în acte. Să încerce să nu eludeze legea, pentru că virusul nu ține seama de hârtie. De fapt, certificatul real de vaccinare îi protejează nu doar pe ei, ci și pe cei din jur”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri