Caută
Close this search box.

Drama Alexandrei. De ziua ei, luptă pentru viață: ”În loc să mă refac, mă stresez cu un medicament care trebuia să fie gratuit”

”În loc să mă refac, mă stresez cu un medicament care trebuia să fie gratuit”, scrie pe pagina sa de facebook Alexandra, o tânără de 23 de ani, bolnavă de leucemie. Astăzi, este ziua ei de naștere pe care o sărbătorește pe patul de spital, așteptând un semn de decență din partea autorităților. Contul Alexandrei este RO66BRDE 426S V014 6232 4260 – Plopeanu Alexandrina Bianca.

Drama Alexandrei este a multor bolnavi din România, care așteaptă medicamentele foarte scumpe de care au nevoie.

Familia a făcut deja efortul financiar pe care și l-a permis, apoi a încropit o campanie de donații pe rețelele de socializare. De pe patul de spital, vă imaginați în ce condiție fizică, a postat zilnic contul și informațiile medicale, dar eșecul unui astfel de demers e previzibil când nu ai în spate organizații si specialiști în activități de fundraising.

Au trecut atâtea zile fără o donație, nici măcar 10 lei, medicamentul trebuie cumpărat iar, dacă am învățat ceva din asta, oamenii doar vorbesc, în momentul asta mi se pare ca toată lumea se preface ca le pasa, în loc sa stau sa ma refac, stau sa ma stresez cu un medicament care trebuia sa fie gratuit. Dar asta e, viata nu e corecta. N-am sa mai postez nimic, o fac degeaba oricum”, este concluzia amară a acestei tinere mistuite de boală.

Medicamentul de care are atâta nevoie Alexandra se numește Jakavi. Potrivit prospectului, Jakavi este indicat pentru tratamentul splenomegaliei sau simptomelor asociate bolii la pacienţi adulţi cu mielofibroză primară (cunoscută şi sub denumirea de mielofibroză idiopatică cronică), mielofibrozei post-policitemie vera sau post-trombocitemie esenţială.

Iată ce spune mama Alexandrei (Alexandrina Bianca Plopeanu, internata la Fundeni, la Hematologie): ”Jakavi este medicamentul care are nevoie Alexandra..Are niste complicati după transplant și i se administreaza acest medicament. Acest medicament se dă compensat integral, din păcate nu a ajuns la noi medicamentul, îl cumparam. Daca cineva a mă poate lămuri cu această problemă…. Doctorița a făcut referat ca să i se dea, dar nici în momentul de față nu îl primește, au trecut 29 de zile… Și pana acum am platit 7540 lei… 7540 milioane vechi…Si o pastila costă 260lei …… Ce se asteaptă? Dacă pacientul este predispus la hemoragie internă, viata ei este în pericol, este nevoie urgent.. Nu vreau sa acuz pe nimeni… Dar e strigator la cer.. De ce nu ajung medicamentele pentru bolnavii de cancer?”, este întrebarea pe care și-o pune cu disperare mama Alexandrei.

Imagini cu Alexandra după complicațiile survenite în urma transplantului
Foto: Facebook/Alexandra Bianca

Așa arăta Alexandra înainte de a se îmbolnăvi:

Alexandra luptă cu disperare ca să trăiască, în timp ce statul transformă bolnavii de leucemie în niște cerșetori

Leucemia este un cancer al sângelui.

Progresele în ceea ce privește tratamentele împotriva cancerului și întelegerea bolii înseamnă că tot mai mulți oameni supraviețuiesc afecțiunii în fiecare an, în condițiile în care Ministerul Sănătății se asigură că bolnavii beneficiază de tratament adecvat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri