Caută
Close this search box.

Expoziție de pictură contemporană, la Palatele Brâncovenești, interzisă pentru că nu respectă dogma bisericească

pictură contemporană

Expoziția de pictură Time Rush a artistului Genu Berlo a fost oprită de conducerea centrului cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, printr-o decizie a Consiliului de Administrație al instituției.

Inițial, conducerea complexului a interzis expunerea uneia dintre picturi pentru că nu respectă „dogma”, iar în final au fost scoase toate lucrările. Artistul și curoatoarea expoziției, muzeografa Ana Negoiță, reclamă cenzura și abuzurile conducerii.

Ana Negoiță a relatat, pentru G4Media.ro, cum s-a ajuns în această situație.

La finalul fiecărui an, este organizat un call de proiecte la care se înscriu diverși artiști. Așa s-a întâmplat și în 2019. Artiștii aplică, își prezintă proiectele, iar un consiliu științific decide planul cultural pentru anul următor. Consiliul științific, format din conducerea instituției, doi experți din instituție și experți sau profesioniști externi, ia decizia.

Expoziția Time Rush a fost aprobată cu 6 voturi din 7, în cadrul planului cultural pentru 2020. Din cauza pandemiei, în anul 2020 nu a mai fost organizat niciun eveniment, planul fiind reprogramat pentru 2021.

Expoziția Time Rush a fost anunțată inclusiv pe site-ul centrului cultural și urma să se desfășoare în perioada 24 iulie -11 septembrie.

În 22 iulie, când se realiza panotarea, șefa Secției expoziții și o altă angajată și-au exprimat profunda nemulțumire față de expunerea unei lucrări și a cerut îndepărtarea acesteia, argumentând că pictura – inspirată dintr-o lucrare din secolul XV a pictorului rus Andrei Rubliov – lezează sensibilitățile lor de creștin ortodox practicant și ale întregii comunități creștine.

Este vorba despre Mădălina Mirea, șefa Secției expoziții, și Elena Prisadă, după cum au comunicat și artistul și președinta Comisiei de cultură din Consiliul General al Municipiului București, Manuela Mureșan. Elena Prisadă este muzeograf și studentă la Teologie.

Artistul și curatoarea s-au opus unei asemenea acțiuni, însă managerul instituției, Marian Geani Dinu, le-a trimis o notă în care a cerut ca până în 23 iulie ora 15.00 lucrarea să fie depanotată deoarece, „indiferent dacă este vorba despre o creație modernă care își regăsește resursele într-un substrat iconografic religios, aceasta trebuie să respecte dogmele din care se inspiră”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri