Caută
Close this search box.

Fenomenul „zero waste”. Au apărut și în România magazine care nu produc deșeuri, după modelul german. Lista celor șapte pionieri ai comerțului ecologic

Fenomenul zero waste a apărut și în România, după modelul german. Nu mai puțin de șapte magazine zero waste locale sau online din țară au fost identificate de G4Media. Magazinele își propun să producă zero deșeuri în funcționarea lor.

În România au apărut alte șapte magazine less waste, care, printre altele, folosesc zero plastic în produsele sau ambalajele lor și vând produse din materiale naturale sau biodegradabile.

Magazinele tip zero waste își propun să nu lase aproape niciun deșeu în urma lor. Produsele vândute sunt, de regulă, cele folosite în viața de zi cu zi: alimente, produse de igienă și recipiente. Magazinele de acest tip pun accentul pe materialele folosite și pe procesul de producție al produselor de pe rafturile lor: cât mai eco-friendly, cu materiale bio, de cele mai multe ori de origine locală. Un alt avantaj subliniat de magazine este că nu folosesc recipiente poluatoare. Fie sunt reutilizabile, fie sunt compostabile, fie pur și simplu nu există.

Iată magazinele zero waste din România identificate de G4Media:

Magazin Zero Waste – București
ecolivery – Online, livrează în Cluj-Napoca
ØNO – Oradea
Stop Waste Shop – Târgu Mureș
less2zero – Online
esennoua – Online
zerowasteliving – Online
Pe lângă magazinele zero waste, apar din ce în ce mai multe magazine less waste. Produsele vândute sunt, de regulă, din aceeași gamă ca și cele din magazinele zero waste, adică produse necesare vieții de zi cu zi: alimente, produse de igienă, recipiente sau produse pentru bucătărie. De regulă, magazinele își asociază identitatea de concepte de tipul „sustenabil”, „eco-friendly” sau „bio”. Produsele sunt, de cele mai multe ori, locale și cu ingrediente strict naturale și biodegradabile. Multe magazine subliniază faptul că nu folosesc deloc plastic în procesul de producție sau în ambalaje.

Jurnalistii G4Media spun ca au descoperit următoarele magazine less waste:

AER – Piatra Neamț
Naked Shop – Online
Terawell – Online
estiverde – Online
biodeck – Online
neopack – Online
ecoptimist – Online
În final, au apărut magazine online specializate pe un anumit produs sau pe o anumită gamă de produse. Scopul acestor magazine este să înlocuiască un produs dăunător mediului cu unul prietenos cu mediul. Asta însemnă materiale naturale și compostabile și un proces de producție prietenos cu mediul. Iată magazinele și specializarea lor:

mystraw – Paie
bambooda – Hârtie igienică
biosector – Veselă
atelieruldepanza – Sacoșe
Primul magazin zero waste a apărut în 2014, la Berlin.

Milena Glimbowski a fondat primul magazin alimentar care nu folosește ambalaje din Berlin. Clienții vin cu propriile ambalaje reutilizabile, cumpără doar cantitățile de care au nevoie și astfel se reduc gunoaiele.

Când i-a venit ideea, în urmă cu 9 ani în timpul unei cine, când spune că a strâns două pungi cu gunoi deși a gătit doar pentru două persoane. Tânăra de 31 de ani nu și-a imaginat niciodată că inițiativa ei va declanșa o revoluție în Germania și se va răspândi în întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri