Caută
Close this search box.

Gazele naturale au atins preţul istoric al ultimei sute de ani

preţul gazelor

Ultimele tranzacții effectuate pe BRM, plaseaza pretul actual al gazelor naturale la nivelul maximului istoric de la începutul comercializării gazelor în România.

Asociația Energia Inteligentă a calculat modul în care a evoluat prețul mediu al gazelor naturale în România, între anii 1914 – 2021, (2021 – preț mediu estimat) și raportul între evoluția prețului gazelor și salariul mediu al românilor.

În anul 2011, a fost precedentul maxim istoric al gazelor naturale, stabilit ca urmare a ponderii mari a gazelor din import, și a faptului că aceste contracte aveau la baza formării prețului cotațiile produselor petroliere care atunci, ca și acum, au atins valori foarte mari.

preţul gazelor

Situația de astăzi a atingerii acestor prețuri se datorează unui complex de factori, dintre care putem să evidențăm:

  • Cresterea prețului gazelor pe bursele din Europa;
  • Creșterea semnificativă a gazelor naturale importante de România, în ultimul an;
  • Exportului gazelor naturale românești;
  • Gas Release Program, a cărui formulă se raportează la prețul de referință din luna anterioară, care a determinat ca în lunile de vară, când prețurile la gaze scădeau, să se mențină mult mai ridicate.

Este cea mai mare creștere de preț al gazelor care se produce între doi ani consecutivi din ultimii 20 de ani, practic, de la divizarea societății integrate a gazelor naturale.

Raportând noile prețuri medii ale gazelor naturale, pentru populație, la salariul mediu existent în România, observăm o erodare semnificativă a puterii de cumpărare a consumatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri