Caută
Close this search box.

Haos pe aeroportul din Kabul, unde oamenii așteaptă să fugă din țară. Reuters: Cel puțin 5 morți la aeroport

Update Cel puțin cinci oameni au murit la aeroportul din Kabul, unde sute de oameni au încercat să se urce cu forța în avioane pentru a părăsi capitala Afganistanului, scrie Reuters, citând un martor. El a spus că a văzut trupurile a cinci oameni fiind duse către un vehicul.

Update Forţele americane au tras focuri de armă în aer luni pe aeroportul din Kabul, unde numeroşi afgani au invadat pista, încercând să fugă din ţara lor după ce talibanii au preluat puterea, relatează AFP şi Reuters.

”Mulţimea a scăpat de sub control”, a declarat un oficial american prin telefon pentru Reuters. ”Tirul a avut ca scop doar să calmeze haosul”, a adăugat el.

Haosul continuă luni dimineața pe aeroportul internațional din Kabul, unde mii de cetățeni afgani și străini aștepată disperați să fugă din țară după ce talibanii au preluat complet controlul. Nu mai puțin de 60 de țări din toată lumea, inclusiv SUA, au cerut ca cetățenii afgani sau străini să fie lăsați să plece, în vreme ce președintele Ashraf Ghani ar fi fugit deja. Evenimentele se desfășoară cu repeziciune, iar informațiile sunt greu de verificat.

O declaraţie comună, susţinută de peste 60 de ţări, cere ca afganilor şi cetăţenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul să li se permită să plece, iar aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei să rămână deschise, informează luni Reuters, care citează Departamentul de Stat al SUA.

Executivul american şi alte peste 60 de ţări, printre care Australia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Qatar şi Marea Britanie au declarat într-un comunicat comun că „cei care ocupă poziţii de putere şi autoritate în Afganistan poartă responsabilitatea – şi răspunderea – pentru protejarea vieţii umane şi a bunurilor şi pentru restabilirea imediată a securităţii şi a ordinii civile”.

Comunicatul mai menţionează că „poporul afgan merită să trăiască în siguranţă, securitate şi demnitate. Noi, în comunitatea internaţională, suntem gata să îi ajutăm”.

Departamentul de Stat al SUA a transmis că tot personalul diplomatic a fost evacuta la aeroportul internațional din Kabul.

Captură Twitter

Donald Trump îi cere demisia lui Joe Biden

Donald Trump îi cere demisia lui Joe Biden, ca urmare a victoriei talibanilor în Afganistan. Fostul președinte american susține că actuala administrație nu a urmat planul gândit de el și consilierii lui, atunci când au decis retragerea trupelor.

Trump îl acuză pe actualul lider de la Casa Albă că, practic, a fugit din Afganistan. Situația este una ironică, pentru că fostul președinte american este cel care a demarat procesul retragerii și a supervizat negocierile cu talibanii, pentru ca acest lucru să se facă în mod pașnic și sigur.

Între timp, talibanii s-au instalat chiar în palatul prezidențial, de unde au și ținut o conferință de presă, iar centrul acțiunii se mutase, duminică seara, pe aeroportul din Kabul, singura poartă de intrare și ieșire din țară unde controlul încă este deținut de americani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri