Jandarmii şi poliţiştii harghiteni au intervenit, de vineri până luni, de zece ori pentru îndepărtarea urşilor a cărora prezenţă a fost semnalată în localităţile Miercurea Ciuc, Băile Tuşnad, Văleni, Odorheiu Secuiesc, Păuleni, Şicasău şi Lacu Zetea.

Biroul de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita a informat că vineri au fost primite, la numărul de urgenţă 112, patru apeluri, prin care era anunţată prezenţa unor urşi în apropierea campingului din împrejurimile Lacului Zetea, la izvorul de apă minerală din cartierul Şumuleu, al municipiului Miercurea Ciuc, în apropierea unui complex turistic din Băile Tuşnad şi la o stână din comuna Feliceni.

Dacă la Miercurea Ciuc şi Băile Tuşnad jandarmii au alungat animalele spre pădure, la Zetea şi Feliceni urşii nu au mai fost găsiţi în zonă.

În cursul zilei de sâmbătă au fost înregistrate tot patru apeluri, două din Odorheiu Secuiesc şi două din Băile Tuşnad.

La Băile Tuşnad, a fost anunţată prezenţa a câte unui urs în apropierea unui hotel, respectiv pe strada Gării, de fiecare dată patrula de jandarmerie îndepărtând animalele în afara zonelor locuite, transmite Agerpres.

Apelurile din Odorheiu Secuiesc au semnalat posibila prezenţă a unui urs pe câte o stradă din municipiu, dar echipajele de ordine publică, formate din jandarm şi poliţist, nu au găsit animalul în zonele semnalate.

Duminică au fost înregistrate două apeluri de acest gen, unul din satul Păuleni, comuna Lupeni, când a fost semnalată prezenţa unui urs în apropierea cimitirului şi unul din satul Şicasău, comuna Zetea, un urs fiind observat apropierea unor tomberoane de depozitare a deşeurilor. În primul caz, patrula de jandarmerie nu a mai găsit ursul în zonă, iar în al doilea caz animalul sălbatic a fost îndepărtat în afara zonei locuite.

De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita 331 de apeluri făcute prin intermediul numărului de urgenţă 112, prin care era semnalată prezenţa ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situaţiile a fost trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie.

Jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here