Caută
Close this search box.

Jens Stoltenberg: Prioritatea NATO este de a scoate oamenii din Kabul şi de a menţine aeroportul funcţional

stoltenberg

Prioritatea NATO este de a scoate oamenii din Kabul şi de a menţine aeroportul funcţional, a declarat vineri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, în contextul în care miniştrii de externe ai statelor membre discută prin videoconferinţă despre situaţia din Afganistan, relatează Reuters.

Situaţia rămâne dificilă şi imprevizibilă„, le-a spus Stoltenberg ziariştilor. „Principala provocare cu care ne confruntăm este să ne asigurăm că oamenii ajung şi intră pe aeroportul din Kabul„, a adăugat el.

Peste 18.00 de persoane au fost transportate cu avioanele de la Kabul după ce talibanii au preluat controlul capitalei afgane, potrivit unui oficial al NATO, dar mii de persoane, disperate să plece din ţară, se înghesuie pe aeroport.

Stoltenberg a mulţumit Turciei, SUA şi Regatului Unit pentru eforturile lor de a asigura securitatea pe aeroportul din Kabul, potrivit Agerpres.

El a făcut apel la talibani să permită tranzitul sigur al tuturor cetăţenilor străini şi al afganilor care vor să plece din ţară.

După aproape două decenii, NATO şi-a încheiat în această vară operaţiunile militare în Afganistan şi şi-a retras cele mai multe trupe din ţară.

Alianţa are însă în continuare o reprezentanţă diplomatică la Kabul şi funcţionează ca un forum pentru coordonarea măsurilor naţionale în Afganistan, precum evacuarea cetăţenilor, notează Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri