Caută
Close this search box.

Pentagonul anunţă evacuarea a 16.000 de persoane de pe aeroportul din Kabul în ultimele 24 de ore

Pentagonul a informat luni că aproximativ 16.000 de persoane au fost evacuate în ultimele 24 de ore din Afganistan, de pe aeroportul din Kabul, o accelerare a operaţiunilor impusă de apropierea termenului limită de 31 august, transmite AFP.

Astfel, numărul persoanelor transferate din Afganistan începând din iulie a ajuns la 42.000. Un total de 37.000 de persoane au fost evacuate începând cu 14 august, cu o zi înainte ca talibanii să preia controlul asupra capitalei Kabul, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

În ultimele 24 de ore, 61 de avioane militare şi civile din mai multe ţări au decolat de pe aeroportul din Kabul, a declarat generalul Hank Taylor din cadrul Statului Major al SUA.

Din cele 16.000 de persoane evacuate în ultimele 24 de ore, 11.000 au fost evacuate cu zboruri militare, a precizat acesta.

Printre ei se numără câteva mii de cetăţeni americani, precum şi mii de afgani care au cooperat cu SUA, care au solicitat sau au primit viză de imigrare, precum şi afgani care se tem de represalii din partea talibanilor pentru că au lucrat pentru ONG-uri, mass-media sau în alte locuri de muncă condamnate de islamişti, a spus Kirby.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării a refuzat să ofere o estimare precisă a numărului de americani evacuaţi. El a subliniat că obiectivul rămâne retragerea tuturor forţelor SUA din Kabul până pe 31 august, termenul limită stabilit de preşedintele Joe Biden pentru retragerea militară din Afganistan, în pofida obiecţiilor din partea aliaţilor NATO care se tem de suspendarea transportului aerian cu câteva zile înaintea datei de 31 august, pentru a se permite evacuarea celor 5.800 de militari americani care asigură operaţiunile de evacuare pe aeroport.

Obiectivul SUA este acela de a facilita „plecarea a cât mai multor oameni, cât mai rapid posibil”, a spus el.”Scopul este să încercăm să facem tot ce ne stă în putinţă până la sfârşitul lunii”.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a evitat să răspundă la întrebările referitoare la o posibilă prelungire a termenului limită după 31 august, afirmând că administraţia americană evaluează situaţia „de la o zi la alta”.

Jake Sullivan a estimat că SUA au încă timp să îşi evacueze toţi cetăţenii care au cerut să părăsească Afganistanul fără să fi nevoie de prelungirea termenului limită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri