Caută
Close this search box.

Produsul extrem de periculos care vă distruge. Foarte mulți români îl consumă zilnic

Un produs extrem de periculos vă poate distruge sănătatea. Foarte mulți români îl consumă zilnic fără a știi efectele sale. În acest context, specialiștii trag un semnal de alarmă. Despre ce este vorba și ce fel de acțiune are?

Un studiu realizat de dr. Emily Nash de la Spitalul Regal Prințul Alfred din Sydney, Australia vine cu o serie de informații fără precedent. Potrivit rezultatelor, numărul pacienților care sunt internați în spital cu leziuni severe ale ficatului, cauzate de suplimente dietetice care promit dezvoltarea masei musculare sau pierderea în greutate, este în creștere atât în Australia cât și în alte zone de pe glob.

Totodată, sursa citată mai precizează că în unele cazuri, pacienții ajung chiar să necesite transplant de ficat, doar din cauza suplimentelor alimentare, informează IFL Science.

În cadrul studiului realizat în Australia a fost analizat istoricul medical de la 184 de adulți internați cu leziuni hepatice cauzate de medicamente între 2009 și 2020. După o cercetare amănunțită, specialiștii au descoperit că leziunile hepatice asociate cu suplimente dietetice erau întâlnite la 2 din 11 pacienți în perioada 2009 – 2011, dar că acestea au ajuns să afecteze până la 10 din 19 pacienți între 2018 – 2020, arată IFL Science.

Suplimentele alimentare, o cauză a bolilor de ficat

Un lucru comun descoperit îl reprezintă leziunile hepatice de la supradozele de paracetamol, un medicament folosit des pentru tratarea febrei și durerii. Mai exact, sursa citată precizează că numai paracetamolul este responsabil pentru două treimi dintre cazuri.

Celalte cauze sunt reprezentate de suplimentele alimentare, în special în ultimii ani. Astfel, dintre pacienții analizați, 115 aveau leziuni hepatice cauzate de paracetamol. Pe de altă parte, dintre cei 69 de pacienți fără leziuni hepatice cauzate de paracetamol, 19 cazuri au implicat antibiotic, 15 suplimente dietetice, iar restul medicamente împotriva cancerului și tuberculozei, se arată într-un raport publicat de Medical Journal of Australia.

Dr. Ken Liu, specialist în transplanturi și totodată unul dintre autorii studiului a spus că a observat tot mai mulți pacienți cu leziuni hepatice cauzate de medicamente care nu sunt asociate de obicei cu afectarea ficatului. În acest context, el a decis să demareze acest studiu pentru a-și putea clarifica bănuiala.

„Începusem să văd leziuni la pacienți internați după ce folosiseră suplimente dietetice de bodybuilding, la bărbați, sau pentru pierderea în greutate, la femei. Am decis că mai bine fac un studiu pentru a vedea dacă bănuiala mea în privința acestor substanțe este adevărată”, a explicat acesta.

În același timp, studiul a analizat doar cele mai severe cazuri de leziuni hepatice, iar rata ar putea fi mult mai mare, avertizează autorii săi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri