Caută
Close this search box.

Război civil în Afganistan, deja sunt 3 morți! Cine spune că a preluat puterea și se va opune talibanilor

Dacă nu ați știut, aflați acum.

Nu talibanii sunt singurii aflați la putere, în prezent, în Afganistan. E vorba de cu totul altcineva, iar asta tocmai conform Constituției afgane, aflate în vigoare!

Astfel, prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh a declarat, marţi seară, că el este preşedintele interimar „legitim” al Afganistanului, semnalând că va organiza rezistenţa armată contra insurgenţilor talibani. „Clarificare: conform Constituţiei Afganistanului, în absenţa, în cazul plecării, demisiei sau decesului preşedintelui, prim-vicepreşedintele devine preşedinte interimar. În momentul de faţă, eu sunt în ţară şi sunt preşedintele legitim pentru afacerile curente. Încerc să iau legătura cu toţi liderii pentru a asigura susţinerea şi pentru a avea consens”, a declarat Amrullah Saleh, prim-vicepreşedinte al Afganistanului, potrivit Mediafax.ro.

„Sunt pe teritoriul ţării, pentru o cauză şi cu un scop. Cu credinţa solidă în dreptate. Avem legitimitatea de a ne opune opresiunii susţinute de Pakistan şi dictaturii brutale”, a subliniat Amrullah Saleh. Anterior, prim-vicepreşedintele afgan a semnalat că el nu li se va subordona „niciodată” „teroriştilor talibani”.

Conform unor surse locale, Amrullah Saleh se află într-o regiune care nu este încă ocupată de talibani, în Valea Panjshir, în nord-estul Afganistanului, la circa 150 de kilometri de Kabul.

Toate acestea în timp ce miercuri au venit deja știri și imagini despre faptul că, în diferite puncte din țară, populația se revoltă deja împotriva talibanilor, care însă nu ezită să tragă cu armele în oameni.

Cele mai mari violenţe au avut loc în oraşul Jalalabad. Talibanii au deschis focul în timpul unui protest şi cel puţin trei persoane au murit.

Protestatarii afgani au dat jos steagul talibanilor de pe un monument
Afganii se adunaseră să protesteze în oraşul din estul ţării şi au escaladat un monument pe care stătea deja arborat steagul talibanilor, alb cu declarația de credință, Shahada, scrisă cu negru.

Oamenii au înlocuit steagul talibanilor cu drapelul naţional negru-roșu-verde, cu stemă în mijloc, iar asta i-a înfuriat pe talibani, care au reacţionat violent şi au început să bată protestatarii şi chiar să-i împuşte.

În imaginile filmate la faţa locului se pot auzi clar cum talibanii trag focuri de armă asupra mulţimii. Sunt cel puţin trei morţi şi mulţi alţi răniţi, au declarat doi martori şi un fost oficial al poliţiei pentru Reuters.

“Voiam să-i opresc pe talibani să profaneze steagul afgan. Apoi au început împușcăturile și talibanii m-au înconjurat și m-au bătut”, a povestit un protestatar, potrivit CNN.

Protestul a fost pornit de tineri, dar la el s-au alăturat oameni de toate vârstele. Locuitorii din Jalalabad spun că nu vor renunţa la proteste, chiar dacă talibanii vor reacţiona violent în continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri