Caută
Close this search box.

Regatul Unit a evacuat peste 5.700 de persoane din Afganistan

Regatul Unit a evacuat peste 5.700 de persoane din Afganistan, a anunţat duminică seara guvernul britanic, care afirmă că îşi dublează eforturile pentru a accelera acest proces înainte de retragerea forţelor americane, relatează AFP.

Această operaţiune, numită PITTING, a permis evacuarea a 5.725 de persoane din Kabul, dintre care peste 3.100 de afgani şi familiile acestora, de la lansarea sa pe 13 august, a indicat Ministerul Apărării într-un comunicat.

Afgani angajaţi la nivel local de Regatul Unit se numără printre persoanele evacuate ale personalului diplomatic şi cetăţeni din Regatul Unit şi din alte ţări.

Brigadierul Dan Blanchford, comandant al operaţiunilor forţelor interarme, care conduce peste 1.000 de soldaţi în Kabul, a descris ”o misiune foarte complexă şi exigentă”.

Ne dublăm eforturile pentru a accelera procesul şi a-i sprijini pe cei mai vulnerabili’‘, cu 30.000 de litri de apă livraţi pe zi, hrană pentru 5.000 de persoane şi distribuire de scutece, lapte pentru copii şi produse sanitare, a spus el.

Mii de familii se adună în apropierea aeroportului internaţional din Kabul în încercarea de a părăsi ţara, transmite Agerpres. Cel puţin 20 de persoane au murit în ultimele şapte zile în şi în jurul aeroportului după ce insurgenţii talibani au preluat controlul asupra capitalei afgane, duminica trecută.

Premierul britanic Boris Johnson, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia G7, a anunţat că liderii G7 (Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Italia, Japonia şi Regatul Unit) se vor reuni virtual marţi pentru ”discuţii urgente” asupra situaţiei din Afganistan.

Boris Johnson a discutat duminică cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cu care a fost de acord asupra faptului că ”ţările trebuie să se angajeze să împartă povara în materie de ajutor şi de refugiaţi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri