Caută
Close this search box.

Republica Moldova sărbătorește 30 de ani de la proclamarea independenței

Update Evenimentele dedicate împlinirii a 30 de ani de la declararea independenţei Republicii Moldova, la care participă şi preşedintele Klaus Iohannis, au fost amânate, din cauza condiţiilor meteo, care nu au permis delegaţiilor oficiale să aterizeze pe aeroportul din Chişinău, au anunţat organizatorii.

Potrivit acestora, nici aeronava cu care se deplasează preşedintele Klaus Iohannis, nici cea a preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu au putut ateriza la Chişinău, din cauza ceţii.

Autorităţile de la Chişinău au anunţat că manifestările, care trebuiau să înceapă la ora 9,20, vor începe la ora 11,00.

Republica Moldova sărbătorește, vineri, 30 de ani de la proclamarea independenței. Cu acest prilej, la Chișinău vor avea loc mai multe evenimente culturale, dar și o paradă militară, la care vor fi prezenți și președinții României, Ucrainei și Poloniei.

La festivitățile din PNAM, vor fi prezenți și președinții României, Ucrainei și Poloniei. După ora 12.00, președinții Maia Sandu, Klaus Iohannis, Andrzej Duda și Volodymyr Zelensky vor face declarații. Președintele Ucrainei, dar și cel al Poloniei, vin pentru prima data într-o vizită oficială în R.Moldova. Klaus Iohannis s-a aflat într-o vizită la Chișinău, la sfârșitul anului 2020, la scurt timp după învestirea Maiei Sandu în funcția de președinte al R.Moldova.

De dimineață, șeful statului, Maia Sandu, i-a felicitat pe moldoveni cu prilejul sărbătorii naționale Ziua Independenței.

În această zi, legământul nostru este că vom construi o Moldovă prosperă și liberă, o casă primitoare pentru toți cetățenii și oaspeții ei. O vom construi împreună. E datoria noastră față de înaintașii luptei pentru independență și e făgăduința pe care o facem copiilor de astăzi. Țara noastră are oameni luminoși, muncitori și buni – și doar cu ei, are viitor. Să trăiți, dragi concetățeni! La mulți ani, Republica Moldova”, este mesajul Maiei Sandu, cu prilejul Zilei Independenței R.Moldova.

Și premierul moldovean, Natalia Gavriliță, a venit cu un mesaj cu ocazia Zilei Independenței R.Moldova: ”Suntem o mână de oameni și ne aflăm acum pe tot globul. Legătura multora dintre noi cu țara e doar prin inimă și internet. Știu că multora acum le este dor de țara lor. Dar știu că nouă tuturor ne este dor de Moldova satelor pline de copii, Moldova orașelor pline de forfotă și activitate economică, de Moldova pădurilor bătrâne și a fântânilor cu apă curată. Lucrăm împreună să avem o țară cu dreptate, o țară cu respect față de munca cinstită, o țara în care lucrezi, investești și prosperi. Fie ca următorii 30 de ani să fie mai buni. Să fie cu lecții învățate, cu greșeli nerepetate, cu eforturi încununate de rezultat și cu bucuria de a ne vedea unii pe alții împliniți”.

Manifestările au început de dimineață cu depuneri de flori la monumentul ”Maica Îndurerată” de la Memorialul ”Eternitate”. În jurul orei 10.00, vor fi depuse flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei, după care va începe festivitatea de inaugurare a sărbătorii naționale, în Piața Marii Adunări Naționale. Aici va avea loc și parada militară. Aproape de miezul zilei, în PNAM, va avea loc spectacolul folcloric ”Moldovenii când se strâng”, după care Cristofor Aldea Teodorovici va susține un recital. Evenimentele vor culmina la ora 16.00, cu un CinePark.

Potrivit autorităților, programul anunțat pentru Ziua Independenței va fi încheiat mai devreme, întrucât suntem în pandemie, iar cazurile de coronavirus continuă să crească, de la o zi la altă. Toți participanții la evenimentele din PNAM trebuie să fie vaccinați, să păstreze distanța socială și să poarte mască de protecție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri