Caută
Close this search box.

România a avut anul acesta o producție impresionantă de rodii, curmale și banane

Cu cele mai ridicate temperaturi de când se fac măsurători iulie își merită renumele de luna lui cuptor. Iar canicula s-a prelungit și în august.

În sudul țării au fost peste 40 de grade resimțite alimentate de un cod galben și portocaliu de căldură, dar și vijelii.

Totuși, în timp ce oamenii caută umbră în zilele fierbinți, fructele exotice precum rodii, curmale, sau banane, au dat rod bogat și în România, ajutate de căldura soarelui.

O plantaţie cu fructe exotice din livada Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti are o producţie excelentă, graţie temperaturilor foarte ridicate din această vară.

Curmale dobrogene, diferite soiuri de kaki sau smochinele sunt câteva din fructele care rodesc la noi, iar la sfârşitul lunii septembrie va fi organizată şi o degustare.

Florin Stănică, Prorector USAMV: “Smochinul este prin excelenţă o specie mediteraneeană, care rezistă la temperaturi ridicate şi în acelaşi timp rezistă la secetă. Frunzele sunt cerate şi face ca planta să nu piardă apă”.

Astfel de plantaţii se întâlnesc la noi în ţară în zona Carpaţilor de curbură, la Istrița, Mizil sau Tohani. Aceste fructe sunt rezistente la secetă şi rodesc la temperaturi mari, aşa cum s-au înregistrat luna trecută la noi.

ar raportul experţilor ONU legat de climă estimează că sudul ţării noastre va avea o climă mediteraneană, cu 40 de grade toată vara. Aceste schimbări se văd deja la vecinii bulgari.

Viceprimarul localității Olimpya, Bulgaria: „Am inebunit când am văzut Blavovrad pomi de măsline, în Bulgaria. Şi la valea Seres. În perioada ”90 niciodată nu erau măsline în Valea Seres. Înseamnă că după 20 de ani cum urcă clima spre sus. Se vede că în fiecare vară avem perioade de căldură, de fenomene dificile cu temepraturi foarte mari”.

Bogdan Antonescu, expert fenomene meteo extreme: ”O să avem mai multe zile, în medie cu 15 zile mai mult cu temperaturi peste 40 grade. În special pentru partea de Sud a României. Şi atunci avem o problemă pentru că sunt temperaturi extreme, valuri de căldură, mai greu să ne adaptăm. Acum nu e neapărat cazul că se va întâmpla aşa, acesta este un scenariu climatic”.

Temperatura globului ar putea creşte cu 1,5 grade Celsius până în anul 2030, cu zece ani mai devreme decât estimările iniţiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri