Caută
Close this search box.

SUA și Occidentul ÎN GENUNCHI. ”SUA au cheltuit în Afganistan 300 milioane USD pe zi, timp de 20 de ani”, dar au părăsit totul, ignorând avertismentul propriilor diplomați!

Jurnalistul și analistul politic Cozmin Gușă spune că în cancelariile occidentale se șoptește informația conform căreia Casa Albă l-ar apela pe Putin ca să fie intermediarul discret al negocierilor cu China, element ce-ar marca definitiv balansarea puterii mondiale în zona eurasiatică.

Cei care-ați audiat emisiunea de joi de la GOLD FM cu H.D.Hartmann ați putut afla costurile inimaginabile ale războiului din Afganistan, cifre care îngrozesc americanii care le află acum din relatările mass-media. Pe scurt, tabloul arată cam așa: în cei 20 de ani s-au cheltuit cca 2400 de miliarde $, cam 300 de milioane $ pe zi, iar strict pentru efortul de război au fost alocate 800 de miliarde $, restul fiind distribuiți celor peste 4000 de contractori care i-au cheltuit fără niciun control; până acum SUA au plătit compensații celor 25 000 de răniți în valoare de 300 de miliarde $, dar și dobânzi de 500 de miliarde $ băncilor care au împrumutat statul pentru război; până-n 2050 s-a calculat că statul american va plăti băncilor mirobolanta sumă de 6500 de miliarde $, adică fiecare cetățean american va scoate cumva din buzunar vreo 20000 $. Punct.

Orice student la științe economice poate interpreta ușor ce va însemna asta pentru economia americană. Sunt puțini însă cei ce-și pot imagina consecințele și costurile în plan geopolitic, și încă mai puțini cei ce pot prevedea marasmul evenimentelor ce vor apărea sau vor fi provocate în scopul disimulării dezastrului.

Ultimele detalii pe tabla de șah geopolitic ce se joacă zilele astea sunt fulminante. Putin a folosit întâlnirea cu Angela Merkel pentru a avertiza lumea să se pregătească pentru invazia teroriștilor deghizați în refugiați, dar și pentru a ridiculiza încercările americanilor de a schimba lumea după calapodul lor. Concomitent, regimul taliban a invitat oficial China să fie tutorele acțiunilor lor viitoare, iar puterea de la Beijing nu se grăbește să dea răspunsul, așteptând cu un rânjet viclean ca Biden&Company să oficializeze o cerere de sprijin chinez pentru salvarea zecilor de mii de prizonieri americani din Kabul. În cancelariile occidentale se șoptește informația conform căreia Casa Albă l-ar apela pe Putin ca să fie intermediarul discret al negocierilor cu China, element ce-ar marca definitiv balansarea puterii mondiale în zona eurasiatică. Între timp, așa cum scriam ieri, America se inflamează grav la aflarea detaliilor despre felul în care au fost cheltuiți banii cetățenilor, dar și la semnalele de neputință ce sunt transmise prin gesturile noii puteri ce-l are pe Joe Biden la vîrf, în acest context fiind publicată și scrisoarea (ignorată de Biden&Blinken!) din 13 iulie a celor 23 de diplomați americani din Kabul ce avertizau despre dezastrul ce se petrece azi. De-aici încolo, cerul e limita, cum zic americanii, pentru escaladarea acestor evenimente ce schimbă politica pe Planetă.

Cât despre România, noi marcăm referitor la Afganistan la capitolul penibilitate, prin evenimentul rușinos al trecerii trupelor înfrânte pe sub Arcul de Triumf, sub privirile semețe ale lui Klaus Iohannis plus însoțitori, deci printr-o manifestare ce relevă lumii inadecvarea și impotența diplomației românești …”, a scris Cozmin Gușă pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri