Caută
Close this search box.

Talibanii atacă în forţă oraşele din Afganistan

afganistan

Luptele fac ravagii în jurul a trei orașe importante din sudul și vestul Afganistanului, militanții talibani încercând să le cucerească de la forțele guvernamentale, anunță BBC.

În Herat, Lashkar Gah și Kandahar au continuat confruntările. Talibanii au câștigat rapid teren în mediul rural, de când s-a anunțat că aproape toate trupele străine vor pleca până în septembrie.

Soarta acestor orașe-cheie este crucială, pe fondul temerilor legate de o criză umanitară și de cât timp vor putea rezista forțele guvernamentale.

Miliția islamistă fundamentalistă a capturat deja până la jumătate din teritoriul Afganistanului, inclusiv punctele de trecere a frontierei profitabile cu Iranul și Pakistanul, dar nu a cucerit încă nici o capitală provincială.

În Lashkar Gah, luptele grele au continuat în interiorul orașului. Se pare că insurgentii se aflau la doar câteva sute de metri de biroul guvernatorului – dar au fost împinși înapoi, până la căderea nopții. Forțele guvernamentale afirmă că au ucis zeci de militanți, fiind sprijinite din aer și de americani.

Un locuitor, Halim Karimi, a declarat pentru France Presse: „Nici talibanii nu vor avea milă de noi, nici guvernul nu se va opri din bombardamente”.

Talibanii se concentrează acum asupra orașelor din Afganistan. Situația este fluidă, dar Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, unde mulți soldați americani și britanici și-au pierdut viața, pare cea mai vulnerabilă în acest moment.

Conturile de pe rețelele de socializare pro-talibane au încărcat videoclipuri cu luptătorii lor, în inima orașului. Se pare că militanții au ocupat unele poziții în casele unor familii obișnuite, ceea ce va face mai dificilă înlăturarea lor. Se pare că vor urma lupte lungi și sângeroase.

În Kandahar, zborurile de pe aeroport au fost suspendate, după ce rachete talibane au lovit complexul înainte de răsăritul soarelui, provocând unele pagube pe pistă.

Un parlamentar din Kandahar a declarat pentru BBC că orașul riscă serios să cadă în mâinile talibanilor, zeci de mii de oameni fiind deja strămutați, un dezastru umanitar fiind iminent.

Gul Ahmad Kamin a declarat că situația se înrăutățește de la oră la oră, iar luptele din interiorul orașului sunt cele mai grave din ultimii 20 de ani.

El a spus că talibanii văd acum Kandaharul ca pe un punct focal major, un oraș pe care vor să-l transforme în capitala lor temporară. Dacă acesta ar cădea, atunci ar fi pierdute și alte cinci sau șase provincii din regiune, a spus Kamin.

El a afirmat că luptătorii talibani se aflau în mai multe părți ale orașului și că, din cauza populației civile numeroase, forțele guvernamentale nu ar putea folosi armamentul greu dacă militanții ar intra în totalitate în oraș.

În orașul Herat, important din punct de vedere economic, iar situația părea mai stabilă duminică. Forțele speciale afgane au fost desfășurate. Trupele afgane luptă alături de veteranul comandant antitaliban, Ismail Khan, care a mobilizat cetățenii, pentru a-i înfrunta pe militanți. De asemenea, au fost efectuate atacuri aeriene asupra pozițiilor talibanilor, din afara orașului.

Trimisul special al UE pentru Afganistan, Tomas Niklasson, a declarat că, în opinia sa, războiul va deveni mult mai rău. El a spus că se teme că modul de gândire al talibanilor este acum „ceva ce au avut în trecut – restabilirea… emiratului lor islamic”.

Și fostul șef al forțelor armate britanice, generalul David Richards, a avertizat că retragerea internațională ar putea duce la prăbușirea moralului armatei afgane.

Organizațiile umanitare au avertizat de asemenea asupra unei crize majore în următoarele luni, pe măsură ce talibanii își continuă ofensiva – lipsa de alimente, apă și servicii, precum și supraaglomerarea taberelor pentru persoanele strămutate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri