Caută
Close this search box.

Trump încearcă să blocheze trimiterea declaraţiilor sale fiscale către Congresul SUA

donald trump

Avocaţii lui Donald Trump au înaintat miercuri recurs pentru a încerca să blocheze trimiterea declaraţiilor fiscale ale fostului preşedinte american democraţilor din Congres, argumentând că acesta este vizat din motive exclusiv politice, relatează AFP.

„Cererile îl vizează pe preşedintele Trump pentru că este un republican şi un opozant politic”, susţin avocaţii săi, care vorbesc despre represalii în pledoaria susţinută în faţa unui tribunal federal din capitala Washington.

Democraţii, care controlează Congresul, încearcă de ani de zile să obţină secretele fiscale ale celui de-al 45-lea preşedinte al SUA, primul din anii 1970 care a refuzat mereu să-şi publice declaraţiile fiscale, în contextul în care miliardarul a făcut din averea sa un argument al campaniei electorale.

Într-o posibilă victorie pentru democraţi, Departamentul american al Justiţiei a dispus vineri Trezoreriei „să furnizeze aceste informaţii” unei comisii a Camerei Reprezentanţilor.

Comisia, însărcinată cu chestiuni fiscale (‘Ways and Means’), cere declaraţiile fiscale din cei şase ani care precedă venirea lui Donald Trump la Casa Albă, în 2017. Aceasta susţine că vrea să studieze cum Fiscul american (IRS) controlează finanţele preşedinţilor.

Un argument pe care avocaţii lui Donald Trump îl resping.

„Dacă democraţii din Congres au prezentat nenumărate justificări pentru a obţine declaraţiile de impozitare ale preşedintelui, nimeni la momentul respectiv nu a menţionat dorinţa de a descoperi cum îi auditează IRS-ul pe preşedinţi”, scriu ei.

„Cererile sunt concepute în mod specific pentru preşedintele Trump şi în practică nu îl vor afecta decât pe el”, subliniază avocaţii.

Departamentul Justiţiei a invocat acest argument, afirmând că este „posibil ca unii dintre aleşii din Congres să spere” că declaraţiile fiscale ale lui Donald Trump vor fi „publicate doar pentru a-l pune în dificultate”.

Aceste motivaţii nu permit totuşi invalidarea solicitării comisiei, a estimat Departamentul Justiţiei, pentru că aceasta „serveşte în mod evident unor obiective legislative legitime”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri