Caută
Close this search box.

VIDEO Sunetul iubirii: Festivalul Enescu invită la o celebrare fără cuvinte mari a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu

Festivalul Internațional George Enescu invită publicul și organizațiile de orice fel – publice sau private – să ia o pauză de 5 minute de la ritmurile cotidiene, pe 19 august, la împlinirea a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu, pentru a-l onora fără cuvinte mari, ci cu ceea ce Maestrul a iubit mai mult – muzica – și în felul în care el și-a trăit viața – cu modestie și cu generozitate pentru semeni.

Proiectul pregătit de Festivalul George Enescu pentru 19 august se numește Sunetul iubirii și își propune ca, într-un spațiu public saturat de discursuri pline de vorbe mari, care ignoră adesea ceea ce contează, și marcat de agresivitatea alimentată de pandemiei să facă loc puterii vindecătoare și unificatoare a muzicii, în ziua în care celebrăm 140 de ani de la nașterea lui George Enescu.

Astfel, pe 19 august, la ora 12.15, Festivalul va publica pe site-ul său, la acest link înregistrarea Baladei de George Enescu, în interpretarea unică a faimosului violonist David Garrett, împreună cu Filarmonica din Monte Carlo și sub bagheta regretatului Gianluigi Gelmetti, așa cum a fost prezentată în ediția sa din 2015.

Înregistrarea poate fi preluată de pe site de cei care vor să ia parte la experiență, sau poate fi pusă gratuit la dispoziția organizațiilor care doresc să intre în proiect, pentru difuzarea simultană pe 19 august, la ora 12.15. Durata înregistrării este de aproximativ 5 minute.

Proiectul acesta se inspiră din credoul și caracterul lui George Enescu, despre care noi, la Festivalul Enescu, credem că merită să fie un model de urmat pentru români și nu numai. Enescu a trăit pentru muzică și a găsit în muzică expresia supremă a vieții și a iubirii. Enescu a fost generos și atent cu ceilalți oameni, dar, în același timp, de o modestie fără margini. De aceea, în contextul în care pandemia și provocările cotidiene ne lasă adesea debusolați, este important să ne găsim direcția cea bună. Prin Sunetul iubirii vrem să aducem în viața fiecăruia grația întâlnirii cu George Enescu și perspectiva că, indiferent cât de mari sunt provocările, ne putem găsi direcția prin muzică și prin valori autentice, iar când avem nevoie de repere, putem să avem încredere în Enescu și în creația lui. De altfel, citatul enescian cel mai elocvent pentru acest proiect și pentru ce facem  la Festivalul Enescu 2021, când marcăm o istorie de 25 de ediții construite din iubire este: «A crea înseamnă a iubi – căci muzica este iubire sau nimic»”, a declarat presei Oana Marinescu, directorul de comunicare al Festivalului Enescu.

Cei care doresc să se bucure de 5 minute de Sunetul iubirii și să împărtășească această bucurie, cu generozitate, și în spațiul public au diverse opțiuni, printre care:

  • Persoanele private pot intra pe www.festivalulenescu.ro joi, 19 august, de la ora 12.15, pentru a asculta Balada de George Enescu. Dacă vor să împărtășească și cu alții această experiență, pot să distribuie imagini pe platformele de socializare, cu #SunetulIubirii, #Enescu140ani și tag la Festivalul Enescu, să deschidă geamurile de la mașini, dacă sunt în trafic, ca să se audă, să-și invite prietenii și colegii să ia o pauză de la ritmurile cotidiene, cât să-și încarce bateriile cu Sunetul iubirii.
  • Organizațiile media – televiziuni, radiouri, publicații online – sunt rugate să difuzeze pe canalele proprii (transmisiuni radio, tv, online) cele 5 minute cu muzica lui Enescu, simultan cu Festivalul, la ora 12.15. Festivalul oferă gratuit dreptul de a prelua această înregistrare, pentru proiectul din 19 august și poate pune la dispoziție și o înregistrare, pentru posturile TV și radio.
  • Instituțiile publice și companiile sunt rugate să transmită Balada de George Enescu pe canalele proprii către angajați și, în măsura în care este posibil, către publicul larg. Orice eveniment organizat de o instituție/ companie/ organizație poate fi distribuit pe platformele de socializare cu #SunetulIubirii și #Enescu140ani și tag la Festivalul Enescu, pentru a putea fi preluat și pe canalele Festivalului.

„Dacă instituțiile de presă acceptă să creeze un spațiu de 5 minute pentru muzica lui Enescu în programul lor, pe 19 august, la ora 12.15, mesajul pentru publicul larg ar fi extraordinar de puternic și ar face, cu siguranță, mai mult decât orice discurs. De aceea rugăm reprezentanții presei să se implice în acest proiect și le punem la dispoziții ce resurse avem – muzică, informații, imagini – pentru a ajunge la audiența lor într-un mod cât mai relevant”, a mai spus Oana Marinescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri