Caută
Close this search box.

Vulcanul Merapi din Indonezia a erupt, acoperind sate întregi cu cenuşă

Unul dintre cei mai activi vulcani din Indonezia, Merapi, a erupt luni, expulzând lavă incandescentă şi cenuşă, relatează AFP.

Erupţiile produse luni dimineaţă au format un nor care s-a răspândit până la o distanţă de 3,5 kilometri de crater şi a acoperit satele din jur cu cenuşă.

Autorităţile nu au dat un ordin de evacuare şi nu au fost înregistrate victime.

Situat nu departe de capitala culturală indoneziană Yogyakarta, pe insula Java, Merapi a fost deosebit de activ în ultimele luni. Autorităţile au ridicat nivelul său de alertă la sfârşitul anului trecut.

Vulcanul Merapi din Indonezia
Foto: https://www.aa.com.tr

Locuitorii nu au voie să se apropie pe o rază de cel puţin cinci kilometri de vulcan, a precizat Agenţia naţională de geofizică.

„Locuitorii trebuie să se protejeze de cenuşă şi au fost avertizaţi cu privire la eventuale scurgeri de lavă în zona din jurul Merapi”, a mai spus agenţia.

Ultima erupţie majoră a vulcanului Merapi datează din 2010, când a provocat peste 300 de decese şi evacuarea a circa 280.000 de locuitori în zonele înconjurătoare.

Aceasta a fost cea mai puternică erupţie din 1930, când aproximativ 1.300 de persoane şi-au pierdut viaţa. În 1994, o altă erupţie a provocat aproximativ 60 de decese.

Indonezia se află pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică, şi are aproape 130 de vulcani activi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri