Mariana Ioniță urmează să fie schimbată de la conducerea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate situației.

Decizia vine după ce Consiliul de Administrație al CNAIR a fost schimbat, imediat după ce ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, și-a dat demisia.

La șefia CNAIR ar urma să vină Cristian Pistol, recent numit consilier al premierului Cîțu pe Infrastructură.

Mariana Ioniță a fost numită director general în februarie 2020, pe vremea Guvernului condus de Ludovic Orban. În mandatul ei, numeroase lucrări au fost deblocate, iar implementarea unor proiecte a fost accelerată. În același timp, instituția a evoluat mult pe partea de transparență, dar și deschidere față de asociațiile din societatea civilă. La schimbarea guvernelor Ioniță a fost păstrată în funcție și pe perioada mandatului lui Cătălin Drulă la Transporturi.

Debarcarea lui Ioniță de la CNAIR vine la scurt timp după ce Consiliul de Administrație al Companiei a fost schimbat complet. Acest lucru s-a întâmplat la doar câteva zile după ce ministrul Cătălin Drulă și-a dat demisia.

La șefia CA-ului CNAIR a fost numit Cristian Pistol. Acesta ar putea ajunge chiar pe postul de director general al CNAIR.

Ce s-a făcut în timpul mandatului Marianei Ioniță

În timpul mandatului Marianei Ioniță au fost inaugurați 60 de kilometri de autostradă în 2020. În acest an rămân cu șanse de deschidere alți circa 78 de kilometri de autostradă sau drum expres. În același timp, au fost demarate lucrări pe noi șantiere importante de autostradă sau drum expres. Este vorba despre A1 Sibiu Pitești, Lotul 5 (13 km) și Lotul 1 (33km), circa 40 de km de autostradă din A3 de la Nădășelu la Poarta Sălajului, 40 de kilometri din DX12 (Lotul 3), circa 50 de kilometri din Autostrada de Centură a Capitalei A0 Su, drumul expres Brăila – Galați (10km) sau drumul expres de legătură cu Vama Giurgiu (5km).

Totodată, în mandatul lui Ioniță la CNAIR s-au deblocat unele proiecte importante. Este vorba despre drumurile de legătură ale Podului peste Dunăre de la Brăila (fără de care Podul ar fi rămas un „muzeu”). De asemenea, tronsonul lipsă cu tuneluri de pe A1 Lugoj – Deva, pasajul de la Domnești sau tronsonul de autostradă Chețani – Câmpia Turzii.

Pe partea de proiecte noi demarate amintim: Autostrada „Unirii” A8 Tg. Neamț – Iași, Autostrada „Moldovei” A7, proiectarea autostrăzii A3 Ploiești – Comarnic – Brașov, contractarea majorității tronsoanelor de pe Autostrada de Centură A0 Nord a Capitalei, studii de fezabilitate și proiectare pe mai multe drumuri expres sau de mare viteză (București – Alexandria, Craiova – Tg. Jiu, Brăila – Tulcea – Constanța, Bucureștri – Târgoviște ș.a.).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here