Caută
Close this search box.

26 septembrie, Ziua mondială a contracepţiei

Ziua Mondială a Contracepţiei a fost lansată în 2007 şi este celebrată pe data de 26 septembrie în fiecare an. Scopul campaniei de informare-educare este informarea populaţiei generale, în special a tinerilor şi adolescenţilor, cu privire la importanţa metodelor contraceptive în vederea alegerilor corecte pentru sănătatea sexuală şi reproductivă, conform site-ului http://www.sant.ro/.

În 2017, România era pe primul loc în UE în ce priveşte numărul de copii născuţi de mame cu vârste sub 15 ani, reprezentând 41% dintre toate cazurile Uniunii Europene (383 născuţi vii), conform datelor Eurostat.

Fenomenul mamelor minore, care plasează România pe primele locuri din Europa, este complex, ale cărui consecinţe afectează atât mama, cât şi copilul. Fenomenul „copiilor cu copii” – mai multe naşteri premature, rată de vaccinare scăzută şi riscuri sociale – este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează la situaţia unei mame sau a unei comunităţi, ci vizează, în lanţ, sănătatea fizică şi emoţională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil şi supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalităţii infantile. Astfel, potrivit ultimei analize a organizaţiei Salvaţi Copiii România (2018), cinci din zece mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la control ginecologic, ceea ce a dus la o rată de patru ori mai mare a naşterilor premature. Există o corelaţie directă între vârsta precoce a mamei – care înseamnă şi o dezvoltare emoţională, dar şi socială, încă incomplete – , şi lipsa accesului la educaţie pentru sănătate şi la servicii medicale (Salvaţi Copiii România).

Contracepţia/planificarea familială (PF) urmăreşte conştientizarea importanţei cunoaşterii metodelor, prevenirea sarcinilor nedorite, prevenirea deceselor mamei şi copiilor, spaţierea sarcinilor/naşterilor, reducerea numărului de avorturi, cu scopul de a ajuta la luarea unor decizii informate, menţionează site-ulhttp://www.sant.ro/.

Scopul campaniei este informarea populaţiei, în special a tinerilor şi a populaţiilor defavorizate, cu privire la importanţa metodelor contraceptive pentru a face alegeri corecte legate de propria sănătate sexuală şi reproductivă.

În România, în 2017, au fost 289 avorturi la adolescente sub 15 ani, faţă de 664 în 2013. În UE s-au înregistrat: în Germania – 280 avorturi, Spania – 345 şi Marea Britanie, în 2016 – 492 (Eurostat). La fete cu vârste între 15-19 ani, în România, în 2017, au fost 5.267 avorturi.

Începând cu 2017, 1,6 miliarde de femei de vârstă reproductivă (15-49 ani) locuiesc în regiuni în curs de dezvoltare. Împreună, Africa Subsahariană şi Asia de Sud reprezintă 39% din toate femeile din regiunile în curs de dezvoltare care doresc să evite sarcina şi 57% dintre femeile cu o nevoie nesatisfăcută de contracepţie modernă.

Ziua mondială a contracepţiei este susţinută de o coaliţie formată din 12 organizaţii internaţionale non-guvernamentale (ONG-uri), organizaţii guvernamentale şi societăţi ştiinţifice şi medicale, cu specificul activităţi în domeniul sănătăţii sexuale şi reproductive, sponsorizată de Bayer HealthCare.

În România, Ziua mondială a contracepţiei este susţinută de Fundaţia Tineri pentru Tineri şi Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS). Începând cu 2010, Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică organizează şi finanţează campania acestei zile în fiecare an.

În fiecare an, ţări şi regiuni din întreaga lume organizează evenimente pentru a marca Ziua mondială a contracepţiei pentru a îmbogăţi cunoştinţele populaţiei privind contracepţia şi îmbunătăţirea educaţiei în ceea ce priveşte reproducerea şi menţinerea sănătăţii sexuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri