Caută
Close this search box.

A început criza infecţiilor nosocomiale

nosocomiale

Românii consumă antibiotice în exces, cu 70% mai multe decât media europeană, arată cele mai recente date furnizate de Ministerul Sănătății.

Astfel, România se situează în primele cinci țări la nivel european, din perspectiva consumului excesiv de anibiotice. Mai precis, ceva mai mult de 3% din populația țării noastre folosește antibiotice în fiecare zi, în condițiile în care este nevoie de o rețetă pentru a beneficia de ele.

Problema este că un consum ridicat de antibiotice favorizează apariția infecțiilor nosocomiale, situația din România fiind una îngrijorătoare, arata specialiștii.

De asemenea, România se află pe primele locuri în Europa la germeni importanți în infecții nosocomiale și comunitare: MRSA, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli.

Totodată, infecțiile nosocomiale apărute la pacienți care sunt sau au fost recent internați reprezintă o categorie importantă prin faptul că sunt produse mult mai frecvent de germeni multirezistenți și de aceea uneori necesită tratamente antibiotice de rezervă.

„Infecțiile intraspitalicești pot fi luate atât din spital, de la personalul medical, de pe suprafețe, de la alți pacienti. Dar mai sunt și cazuri în care pacientul poate să vină de acasă cu aceste colonizări, iar in spital să le dezvolte pe fond de pacient tarat. Chiar dacă în prezent raportăm mai puține infecții nosocomiale, asta nu înseamnă că s-au luat măsuri țintite pentru reducerea lor, ci doar că anumite măsuri de protecție luate împotriva COVID au prevenit și răspândirea infecțiilor intraspitalicești”, a declarat pentru Ziare.com Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri