Caută
Close this search box.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, despre cât timp este valabil certificatul verde

andrei baciu

Peste 23.000 de persoane s-au programat pentru a se vaccina cu a treia doză de vaccin, în doar câteva ore. Dar cât timp este valabil certificatul verde emis după vaccinare.

Inocularea cu a treia doză de vaccin nu prelungeşte valabilitatea certificatului verde, spune secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu. „Certificatul pe bază de vaccinare e valabil până în anul 2022, la sfârșit de iunie. Dar nu e vorba de valabilitatea vaccinului”, explică acesta.

„Noi am zis să dăm o perioadă potrivită ca durată și după o să vedem, pe măsură ce apar date științifice”, explică Baciu, „dacă o scurtăm sau dacă o prelungim. Dar doza a treia nu influențează în vreun fel valabilitatea certificatului de vaccinare. Până la anul, în iunie, se vor întâmpla atât de multe, încât nici nu vom mai ști de unde am plecat”.

Totuşi, când este de recomandat să facem a treia doză? Dacă, de pildă, mai avem anticorpi, merită să mai așteptăm? „Nu s-a identificat o formulă general acceptată în comunitatea științifică, de standardizare a nivelului de anticorpi”, arată demnitarul.

Poți să constați, afirmă acesta pentru Ziare.com, că ți-au scăzut anticorpii și atunci te vaccinezi. Dar nu poți să te iei după faptul „că inițial aveai 1000 de anticorpi, apoi au scăzut la 800 și abia acela să fie momentul în care se face a treia doză. Nu există date care să fundamenteze o astfel de abordare. Ideea este să ne imunizăm și să îmbunătățim imunitatea cu ajutorul acesteia”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri