Caută
Close this search box.

Blinken, acuzat de trădare în Congres, apără retragerea haotică americană din Afganistan

antony blinken

Secretarul de Stat american Antony Blinken, acuzat de ”trădare”, un ”dezastru usturător” şi de o ”predare necondiţionată” în faţa talibanilor de către aleşi republicani, a încercat să apere, într-o audiere în Congres, o retragere haotică din Afganistan a lui Joe Biden şi a acuzat fosta administraţie a lui Donald Trump de acest haos, relatează AFP.

Foarte binevoitorul şef al diplomaţiei americane a contestat – cu mai multă fermitate decât a dat dovadă până în prezent – acuzaţii de nepregătire formulate inclusiv în interiorul taberei sale democrate.

Blinken a contraatacat, învinovăţindu-l în mare parte pe Donald Trump de această situaţie.

”Noi am moştenit o dată-limită şi nu am moştenit şi-un plan”, a tunat el într-o audiere într-o Cameră a Reprezentanţilor pornită.

El a apreciat că, atunci când preşedintele Joe Biden s-a instalat la Casa Albă, la începutul lui 2021, nu exista altă opţiune decât ”să se pună capăt războiului sau să se pornească o escladare”.

”Talibanii erau mai puternici din punct de vedere militar ca niciodată” după atentatele de la 11 septembrie 2001, care au declanşat intervenţia occidentală în Afganistan, în timp ce armata americană nu a mai avut niciodată atât de puţini militari pe teritoriul afgan.

Cauza este Acordul de la Doha, în Qatar, încheiat de către administraţia Trump cu talibanii, care a bătut în cuie o retragere totală a forţelor străine din Afganistan – şi care a permis în trecere eliberarea a 5,000 de insurgenţi, ”inclusiv a unor comandanţi importanţi”.

Preşedintele democrat – hotărât de mult timp să pună capăt celui mai lung război din istoria americană – a confirmat în primăvară această retragere totală stabilită de către predecesorul său republican.

Însă, fără acest acord, Biden ”nu ar fi făcut-o neapărat după acest calendar” şi ”nici în acest fel”, a subliniat Antony Blinken.

Retragerea din Afganistan era susţinută de o mare parte a clasei politice americane, însă punerea ei în aplicare este criticată din toate părţile.

Plecarea s-a transformat într-o catastrofă, Guvernul afgan a căzut, iar talibanii – îndepărtaţi de la putere în urmă cu 20 de ani – au revenit la putere înainte ca ultimul militar american să părăsească Kabulul.

În pripă, Statele Unite au fost nevoite să creeze un uriaş pod aerian pentru a evacua străinii şi afganii care ar fi riscat represalii din partea noilor lideri islamişti ai ţării.

Iar 13 militari americani au fost uciţi într-un atentat jihadist vizând această operaţiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri