Caută
Close this search box.

Bogdan Aurescu i-a mulțumit ministrului de Externe al Pakistanului pentru ajutorul dat în evacuarea cetățenilor din Afganistan

aurescu

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a avut marți o convorbire telefonică cu ministrul de Externe al Pakistanului, Makhdoom Shah Mahmood Qureshi, în cadrul căreia șeful diplomației de la București i-a mulțumit omologului său pentru ajutorul acordat în timpul acțiunii de evacuare a cetățenilor români și afgani din Afganistanul căzut sub controlul talibanilor. 

„Cei doi șefi ai diplomațiilor au discutat despre situația din Afganistan, ministrul Bogdan Aurescu mulțumind în mod deosebit pentru sprijinul valoros acordat de R.I. Pakistan pentru evacuarea cetățenilor români aflați în Afganistan, care au solicitat acest lucru, precum și pentru evacuarea recentă, în Pakistan, a cetățenilor afgani esențiali pentru România – colaboratori ai trupelor române în teatrul de operațiuni din Afganistan, studenți cu burse în România, precum și alte categorii vulnerabile: jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, magistrați, polițiști și membri de familie ai acestora. După cum este cunoscut, prin eforturile Celulei de criză interinstituționale coordonate de MAE, convocată de ministrul Bogdan Aurescu la 13 august, România a repatriat 49 de cetățeni români, 7 cetățeni ai unor state aliate și 156 de cetățeni afgani din categoriile menționate mai sus”, se arată într-un comunicat MAE.

În cadrul discuției telefonice de marți, cei doi miniștri au trecut în revistă „stadiul foarte bun” al dialogului politico-diplomatic bilateral. Ministrul Aurescu l-a invitat pe omologul pakistanez să viziteze România, iar Makhdoom Shah Mahmood Qureshi a acceptat invitația „cu mare deschidere”.

Miniștrii au mai discutat despre cooperarea economică dintre cele două țări și au agreat înființarea unei comisii mixte pentru cooperare economică, precum și o nouă sesiune de consultări pe linie politico-diplomatică.

„Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susținerea fermă a României pentru dezvoltarea relației dintre R.I Pakistan și Uniunea Europenă, inclusiv pentru menținerea și valorificarea mecanismului Sistemului Generalizat de Preferințe Plus al UE pentru R.I. Pakistan. A evocat, totodată, faptul că, pe durata Președinției României a Consiliului UE, în 2019, a fost adoptat Planul pentru angajament strategic UE-Pakistan.

Citește și: Fitch Ratings avertizează România

La rândul său, ministrul Makhdoom Qureshi a apreciat relațiile tradiționale solide de prietenie cu România și a evidențiat că țara noastră este un partener important al Pakistanului în UE și la nivel internațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri