Caută
Close this search box.

Care e semnificația Deciziei Curții Constituționale în legătură cu moțiunea

ccr

Curtea Constituțională a României a decis azi că există un conflict de natură constituțională între Parlament și Guvern. Sesizarea a fost depusă de Guvern care a contestat procedurile parlamentare derulate la depunerea moțiunii de cenzură iniția de alianța AUR – USR PLUS.

În fapt…. CCR nu a dat dreptate nimănui. În unanimitate judecătorii au constatat că EXISTĂ un conflict de natură constituțională pentru că procedura prevăzută în Constituție privind instituția Moțiunii de cenzură nu a fost finalizată.

În acest sens judecătorii constituționali au constatat că acest conflict rezidă tocmai în faptul că Parlamentul a suspendat procedura dezbaterii și adoptării Moțiunii de cenzură pentru că în momentul în care a fost depusă această moțiune de cenzură este clar că există o neîncredere în guvern. Această neîncredere trebuie clarificată deîndată, iar clarificarea se face prin dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură.

Conflictul dintre Parlament și Guvern se desfășoară de la depunerea moțiunii de cenzură și până la clarificarea lui prin vot – un vot Pozitiv va face ca Guvernul să cadă, iar un vot Negativ va face ca guvernul să primească în continuare încrederea Parlamentului.

Parlamentarii care au semnat o moțiune de cenzură în timpul unei sesiuni parlamentare nu mai pot semna o alta în timpul aceleiași sesiuni, ci numai în următoarea. Totuși…. dacă o altă moțiune este semnată în condițiile Constituției României ea trebuie dezbătută și tranșată (n.a – asta apropo de existența în acest moment a două moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Câțu).

Mai există o singură situație, excepțională, când parlamentarii pot semna o altă moțiune de cenzură în timpul aceleiași sesiuni parlamentare – atunci când o moțiune de cenzură este depusă ca urmare a uzării de către guvern a Procedurii angajării răspunderii guvernului pe o lege sau un pachet de legi. Singurul răspuns al Opoziției în acel moment este o Moțiune de cenzură, în caz contrar legea sau pachetul de legi se consideră adoptate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri