Caută
Close this search box.

Casa Regală: Ion Caramitru a fost un mare actor, regizor și profesor de teatru

Alături de Regele Mihai I şi de Custodele Coroanei Margareta încă din primele zile ale lui decembrie 1989, Ion Caramitru a fost un devotat, constant şi curajos apărător al principiilor şi valorilor Coroanei Române, precum şi un adevărat prieten, transmite Casa Regală pe pagina oficială.

Sursa citată precizează că „majestatea sa Margareta, Custodele Coroanei şi alteţa sa regală Principele Radu au aflat cu nespusă tristeţe neaşteptata veste a trecerii la cele veşnice a marelui actor Ion Caramitru”.

Totodată, familia regală aminteşte că Regele Mihai I l-a distins pe Ion Caramitru cu Crucea Casei Regale a României în anul 2008 şi cu Decoraţia Regală Nihil Sine Deo în anul 2012. În anul 1995, Ion Caramitru a fost decorat de Regina Elisabeta a II-a cu Ordinului Imperiului Britanic, în grad de Cavaler.

„Actul său curajos şi vizionar de a fonda UNITER, în anul 1990, a schimbat statutul respectabilei profesii de artist dramatic. A fost un eminent ministru al Culturii şi un foarte apreciat ambasador al teatrului şi filmului românesc pe toate meridianele lumii”, apreciază Familia Regală.


De asemenea, este amintit faptul că Regele Mihai I a călătorit la Londra, la începutul anilor ’90, pentru a vedea pe scenă pe Ion Caramitru şi pe marii actori de la Bulandra, în „Hamlet”, iar Custodele Coroanei Margareta şi Principele Radu s-au cunoscut în ianuarie 1994, în cadrul programului „Artecole”, fondat la UNITER de Ion Caramitru.

„Ion Caramitru a fost un mare actor, regizor şi profesor de teatru, un animator al vieţii teatrale şi un remarcabil director al Teatrului Naţional. Sute de tineri actori şi regizori au avut în Ion Caramitru un model şi un susţinător. România a pierdut astăzi una dintre marile ei personalităţi contemporane”, este subliniat în mesaj, care aminteşte că de numele lui Ion Caramitru sunt legate multe evenimente şi iniţiative regale, începând cu Premiul pentru cea mai bună piesă a anului, susţinut de trei decenii de Fundaţia Regală Margareta a României şi ulterior de Familia Regală.

„Custodele Coroanei şi Principele Radu trimit cele mai profunde sentimente de compasiune doamnei Micaela Caracaş şi fiilor marelui dispărut!”, se încheie mesajul Familiei Regale.

Actorul Ion Caramitru, director al Teatrului Naţional Bucureşti şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER), a murit duminică, la vârsta de 79 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri