Caută
Close this search box.

Cîţu: Cred în continuare că soluţia până în 2024 este o guvernare de dreapta

cîţu

Premierul Florin Cîţu afirmă că el crede în continuare că soluţia pentru a guverna România până în 2024 este o coaliţie de dreapta. „Eu în continuare cred că avem aceleaşi obiective cu care am pornit la drum acum 8 luni. Sunt diferite de obiectivele celor de la AUR sau celor de la PSD”, susţine el. Întrebat dacă este posibilă retragerea demisiilor miniştrilor USR PLUS, Cîţu arată: „Este posibil, bineînţeles, orice”.

Florin Cîţu a fost întrebat, marţi, în briefingul de după şedinţa de Guvern, dacă ia în calcul să se retragă din funcţie.

„PNL e un partid responsabil, care a dat deja un vot pentru susţinerea premierului. Noi vrem să guvernăm. Urmează o perioadă complicată pentru România, am intrat în valul 4 şi singura soluţie de a ieşi din pandemie o reprezintă vaccinarea. Toţi românii ar trebui să înţeleagă că trebuie să ne vaccinăm dacă vrem să trecem peste această perioadă. Este important să avem un guvern funcţional în această perioadă”, a răspuns premierul.

El a menţionat că va avea din nou discuţii cu prefecţii, cu autorităţile responsabile pentru începerea anului şcolar, pentru pregătirea sezonului de iarnă.

„Avem o soluţie deja pentru facturile de iarnă la energie, dar vreau să mergem mai departe şi voi avea încă o discuţie în această săptămână. Sunt lucruri pe care le poate face doar un guvern care este în funcţie, un guvern responsabil”, a explicat.

Referitor la o eventuală retragere a sa din funcţia de premier după Congresul PNL, Cîţu a replicat: „Nu discut speculaţii. PNL a dat un vot în unanimitate, unde era prezent şi preşedintele PNL, pentru susţinerea premierului Florin Cîţu. Deci nu avem ce discuta”.

Întrebat dacă va avea suficiente voturi pentru a rămâne la conducerea Guvernului după moţiunea de cenzură, Cîţu a declarat că acest lucru se va tranşa în Parlament.

Referitor la un „blat” între PSD şi PNL, Florin Cîţu a afirmat: „Retorica anti-PSD este mai actuală ca niciodată. Îmi place ipocrizia pe care o văd în spaţiul public. Avem un partid care este la guvernare care adoptă metoda Dragnea şi depunde moţiune împotriva proprioriului guvern, face alianţă toxică cu poate cel mai toxic partid care a existat pe scena politică din România în ultimii 30 de ani, cu AUR, doreşte să se alieze cu PSD. Dacă PSD ar fi fost alături de USR, nu ar fi fost blat niciodată”.

„Cu toate acestea, eu cred în continuare că soluţia pentru a guverna România până în 2024 este o guvernare de drepta, deşi trebuie să ne întrebăm ce înseamnă de dreapta în aceste condiţii (…) Avem multe lucruri de făcut, PNRR o să fie aprobat la finalul acestei luni, trebuie să fie implementat şi avem nevoie de un guvern funcţional. Eu fac apel la toţi oamenii politici responsabili din România să lăsăm orgoliile deoparte şi să ne punem la muncă. Responsabilitatea mea e să avem un guvern funcţional”, a susţinut Cîţu.

El a adăugat că şi la Ministerul Sănătăţii „după aceea” am avut un minister funcţional, şi la Ministerul Finanţelor.

„Putem să găsim o soluţie să mergem mai departe împreună şi să nu legitimăm partide precum AUR sau PSD. Ceaa ce se în tâmplă astăzi pe scena politică este trist în România şi este o dovadă de ipocrizie pe care nu am văzut-o de mult timp”, a declarat Cîţu.

Potrivit acestuia, este o ştire care nu trece neobservată ca un partid din Parlamentul European să se alieze cu AUR.

„Am văzut comentarii de la partide din Parlamentul European, am văzut câteva reacţii”, a menţionat el.

Răspunzând unei alte întrebări, Cîţu a afirmat că demersurile făcute în ceea ce priveşte moţiunea de cenzură sunt pentru respectarea procedurilor Parlamentului.

„Dacă e o suspiciune cât de mică că cineva a falsificat semnături, eu aş fi fost mai dur, aş fi cerut anchetă penală. (…) Colegii mei parlamentari au obligaţia să vadă că se respectă Regulamentul Parlamentului”, a completat el.

Întrebat ce se poate schimba după întâlnirea dintre preledintele Iohannis şi co-preşedintele USR Dan Barna, Cîţu a declarat: „Dar nu trebuie neapărat după întâlnirea de azi… Eu în continuare cred că avem aceleaşi obiective cu care am pornit la drum acum 8 luni. Sunt diferite de obiectivele celor de la AUR sau celor de la PSD, asta este clar. Eu cred că aceste obiective rămân şi în jurul lor putem construi în continuare”.

Întrebat de asemenea dacă este posibilă o variantă de retragere a demisiilor miniştrilor USR PLUS, Cîţu a replicat: „Este posibil, bineînţeles, orice”.

În acest context, Cîţu a fost întrebat cum poate funcţiona cu un partener de guvernare care provoacă crize.

„Greu, dar putem. Eu arăt că putem merge mai departe. Aceste argumente nu ţin. Mi-aduc aminte că dl. Cioloş era într-un guvern lângă dl. Dâncu şi exista un PNDL 2 parcă de unde se plăteau facturi, nu am auzit nicio problemă că atunci furau primarii din aceşti bani”, a susţinut premierul Cîţu.

El a adăugat că politicienii trebuie să fie responsabili, nu „copii răsfăţaţi”.

Întrebat dacă a încercat să discute despre o „ofertă” pentru ca USR PLUS să revină la guvernare, Cîţu a răspuns: „Încă nu, dar îi aşteptăm la… eu întotdeauna am spus că sunt deschis pentru discuţii”.

„Avem o negociere, este făcută, nu am negat portofoliile celor de la USR PLUS, nici ei pe ale noastre, discuţiile sunt doar cum mergem înainte”, a completat el.

Referitor la negocieri cu PSD pentru susţinerea unui guvern minoritar, Cîţu a afirmat: „Să ajungem acolo”, reiterând că este încrezător că se va putea continua o guvernare de dreapta.

„Ştiu că s-au spus multe lucruri în această perioadă, s-au semnat moţiuni cu extremişti, s-a încercat să se aducă pSD lîngă USR şi AUR de către cei de la USR. Cu toate acestea, eu cred că putem să trecem peste şi ne vom uita la acest eveniment peste câtva timp ca pe o eroare. (…) Este o situaţie dificilă, dar cred că avem tăria să trecem peste ea şi peste ceva timp să ne uităm în urmă şi să spunem că bine am făcut, am trecut peste acest moment, a fost o eroare în istorie, dar noi suntem aici pentru români”, a mai declarat premierul.

Florin Cîţu a precizat că PNL nu face nicio alianţă cu PSD şi nu a semnat nimic în acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri