Caută
Close this search box.

Cristian Ghinea vrea să creeze un think-tank care să monitorizeze şi să asiste implementarea PNRR

cristian ghinea

Cristian Ghinea, fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, şi-a anunţat intenţia de a crea o organizaţie care să monitorizeze şi să asiste implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României.

„Avem o şansă istorică pentru a moderniza România viitoarelor câteva generaţii, într-un moment nu tocmai fericit. (…) Soluţia mea e să creez o organizaţie dedicată: un think-tank care să monitorizeze şi să asiste implementarea PNRR. Care să faciliteze legătura între analiza de policy şi decidenţi şi să faciliteze dialogul între stakeholderi, partide şi Parlament. Vom lucra cu fapte şi informaţii, fără patimă politică. Vom urmări jaloanele din PNRR şi vom veni cu propuneri despre cum ar trebui să arate viitoarea lege ca să respecte textul negociat cu Comisia. Vom fi aici să depunem mărturii dacă vom fi întrebaţi şi să strigăm dacă nu vom fi întrebaţi, dar vedem că lucrurile nu se mişcă”, a scris Ghinea, luni, pe Facebook.

El susţine că organizaţia va încerca să fie corectă şi echilibrată, deoarece scopul ei nu este conflictul politic, ci „compromisul pe policy”. Fostul ministru adaugă că „tot PNRR-ul funcţionează ca o maşină nemţească complexă” şi că, dacă toate elementele „se îmbină la fix, atunci funcţionează beton”, iar dacă ceva „se gripează, se blochează” în întregime.

„Sunt în total 507 jaloane şi ţinte în PNRR şi la fiecare şase luni se poate bloca întreg programul dacă nu livrăm aceste jaloane. Sunt extrem de îngrijorat de partea de implementare. Era oricum dificil să intri într-o logică de alocare financiară periodică şi condiţionată de rezultate. Pur şi simplu acest stat nu aşa funcţionează. Nu avem o reală bugetare multianuală, nu avem spending reviews (vom începe să avem prin PNRR), nu avem finanţare per rezultat. Dimpotrivă, avem inversul: finanţare pe bază istorică şi fără niciun audit de rezultat. Cu o administraţie anchilozată şi cu un sistem politic unde încurajat este blocajul. Şi fără criză politică ar trebui să ţii multe mingi în aer ca să nu se blocheze PNRR”, a scris Ghinea, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, implementarea PNRR ar trebui să fie „obiectul unui pact naţional”, deoarece altfel „va fi blocat foarte rapid”.

„Am gândit un tablou de control public (unic între planurile depuse) unde fiecare jalon poate fi urmărit în evoluţia sa de către public, presă, Parlament. Pe o platforma informatică, cu culori care să indice progresul şi avertizare dacă nu apar progrese. Atenţie: 21 astfel de jaloane trebuie atinse până la 31 decembrie 2021. Între care o lege importantă, semnarea acordurilor cu BEI, FEI şi BERD pentru cele 1,3 miliarde euro care să vină ca injecţie rapidă în economie prin instrumente financiare, sistemul informatic al MIPE dedicat PNRR şi legiferarea întregului mecanism financiar”, precizează acesta.

Ghinea pledează şi pentru operaţionalizarea rapidă a unei direcţii generale la nivelul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, alcătuită din 75 de angajaţi, fără a mări schema de personal, doar prin redistribuire de posturi din minister.

Fostul ministru menţionează că, în cadrul ultimei discuţii cu prim-ministrul Florin Cîţu, i-a transmis acestuia că USR PLUS nu va reveni la guvernare atâta timp cât el deţine funcţia de premier, dar şi că „reformele majore, dificile din PNRR, nu vor putea fi făcute” fără USR PLUS.

Citește și: Cîțu recunoaște că a lucrat bine cu usr-istul Ghinea

„Cum va reforma PNL sistemul de pensii cu voturile PSD? Cum va repara legislaţia privind pădurile cu PSD? Mai sunt multe exemple. E o situaţie care în şah se cheamă pat: nu eşti bătut, dar nici nu ai vreo mişcare posibilă în cadrul dat. Singura mişcare e să facă un pas în spate”, susţine Ghinea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri