Caută
Close this search box.

După falimentul City Insurance, există o metodă legală ce îți permite să plătești mult mai puțin pentru RCA

rca

Şoferii au o metodă legală, care îi ferește de majorările importante ale prețului RCA, după căderea liderului pieței.

City Insurance nu avea doar 3 milioane de clienți șoferi amatori (adică aproape jumătate din total), dar și sute de mii de camioane folosite la transport de marfă, asigurate RCA.

Această din urmă categorie de clienți deja profită de calea legală amintită, pe care o pot folosi atunci când va fi cazul și șoferii amatori.

Legea permite clienților de RCA să solicite o ofertă mai avantajoasă, atunci când prețurile din piață depășeșc un anumit nivel. Acest nivel, arăta Economica.net în urmă cu o săptămână, este calculat ca sumă între tariful de referință, aferent categoriei de vârstă a șoferului, și capacității motorului mașinii asigurate, la care se adaugă 36% din respectivul tarif de referință (matematic, calculul este Tariful de referință x Factorul N).

Pentru ca asiguratul să poată solicita o ofertă mai bună, este nevoie ca trei oferte pe care le obține de pe piață să depășeacă nivelul mai sus amintit. În acest caz, prevede legea, orice șofer se poate adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), pentru a cere o ofertă la un preț egal cu Tariful de referință+ 36%.

Acest preț este calculat pentru o mașină din categoria B0 (adică fără daune, dar și fără bonus) și este anualizat.

În cazul în care şoferul se încadrează într-una dintre categoriile de bonus (asemeni cu circa 95% dintre șoferi), prețul va beneifica de reducerea aferentă. Dacă, dimpotrivă, şoferul este în categia malus, în urma unor daune înregistrate, la prețul de mai sus va fi adăugată penalizarea aferentă.

Așa cum este interpretată acum legea, clientul respectiv va fi repartizat către unul dintre cei opt asigurători rămași pe piață, adică Euroins, Omniasig VIG, Asirom VIG, Allianz Țiriac, Uniqa, Generali, Groupama sau Grawe, iar repartizarea solicitărilor se va face în funcție de cota de piață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri