Expert Forum susţine că Avocatul Poporului pasează responsabilitatea către alte instituţii în cazul OUG 95/2021 privind Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny”.

„Atunci când calculele politice o cer, OUG-urile sunt atacate la CCR, când nu, nu. În aceste condiţii, să nu ne mirăm ipocrit că România rămâne o ţară guvernată prin ordonanţe de urgenţă”, potrivit unui comunicat al Expert Forum transmis miercuri Agerpres.

Organizaţia aminteşte că, alături de mai multe ONG-uri, a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la OUG 95/2021, arătând că nu există argumente care să susţină urgenţa aprobării Programului „Anghel Saligny”.

Potrivit Expert Forum, din răspunsul transmis de Avocatul Poporului ar reieşi că această instituţia alege să nu îşi exercite atribuţia exclusivă de a ataca OUG-uri la Curtea Constituţională, invocând „argumente irelevante”.

„De exemplu, ne prezintă pe larg fazele procesului legislativ, suntem informaţi – deşi în mod evident nu am solicitat acest lucru – că ordonanţele de urgenţă sunt analizate de către Parlament care le poate respinge, aproba sau aproba cu modificări.

Avocatul Poporului omite să precizeze că există variaţii foarte mari în ceea ce priveşte viteza intervenţiei Parlamentului – sunt cazuri în care ordonanţele şi ordonanţele de urgenţă au stat în procedură parlamentară mai mulţi ani.

De asemenea, ni se comunică în acelaşi răspuns că, înainte de publicare, legea de aprobare sau respingere poate fi atacată la CCR de către alţi subiecţi. Şi acest argument este irelevant atât timp cât azi doar Avocatul Poporului e competent să atace la CCR OUG-ul. Ce vor face ceilalţi subiecţi de sezină atunci când vor avea ocazia să îşi exercite competenţele e o chestiune care excede solicitării noastre”, precizează Expert Forum.

În opinia organizaţiei, rămâne neclar care sunt elementele concrete pe care îşi bazează Avocatul Poporului convingerea că OUG 95/2021 îndeplineşte criteriile stabilite de CCR în privinţa urgenţei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here