Caută
Close this search box.

Franța: Spitalele au acumulat datorii uriașe în pandemie

Spitalul public francez va ieși mult slăbit de această pandemie, atenționează într-o tribună publicată în Le Monde, mai mulți specialiști din sectorul medical. În ciuda a sute de mii de vieți salvate și a miliardelor de euro mobilizate, spitalul public este puternic afectat de criza de Covid, atenționează acești specialiști.

În Franța, un singur spital, a acumulat datorii de jumătate de miliard de euro.

Situația cea mai grea se înregistrează la unul dintre cele mai solicitate spitale pe timp de Covid, potrivit RFI. Este vorba de Spitalul Universitar din Strasbourg, acolo unde au ajuns cei mai mulți bolnavi de Covid-19, de mai bine de un an de zile. Datoria acestei instituții a ajuns la 500 de milioane de euro.

Profesorul Emmanuel Andres este unul dintre responsabilii spitalului: „Măsurile Covid pe care le luăm în spital sunt mai puțin rambursate decât era cazul la începutul pandemiei iar unitatea noastră este obligată să le achite. Timp de un an totul era achitat dar nu la fel este situația în prezent. Spre exemplu, se știe că există în vigoare acest pașaport sanitar pe care noi suntem obligați să îl cerem celor care doresc să intre în instituție, asta înseamnă un buget lunar între 20.000 și 30.000 de euro la care se adăugă toate cheltuielile aferente și ajungem la sume considerabile”.

Situația spitalului din Strasbourg preocupă comunitatea medicală. Pentru aceasta, un spital cu mari datorii înseamnă un spital ce nu mai poate avea proiecte, este mai puțin atractiv pentru personal și, în plus, regresează din punct de vedere medical, riscă să își piardă medicii, infirmierele, asistenții medicali, consideră profesorul Ammanuel Andres.

La Spitalul Universitar din Strasbourg lucrează ca infirmier Marc. Infirmierii susțin că sunt complet epuizați și că presiunea este prea mare: „Spitalul public francez se prăbușește. Am colegi care au decis să plece. La început erau colegi care ieșeau la pensie dar care nu mai erau înlocuiți. Acum, sunt colegi care pleacă pentru că sunt dezgustrați de sistem. Există personal care este plătit doar la 80% din salariul normal dar care sunt obligați să lucreze la fel ca toți ceilalți, 100%. Nici nu se poate pune problema de atractivitate. Ce mai poate fi atractiv ? Vom face și noi la fel ca alți salariați din sector: vom lucra în Elveția, în Germania, în Luxembourg, în Belgia..dacă va fi necesar. Dacă va fi cazul, vom pleca„.

Între timp, Agenția regională de Sănătate a anunțat vara aceasta că au fost obținute importante sume pentru ca situația să fie deblocată – 220 de milioane de euro, așadar jumătate din datoria totală înregistrată în acest moment doar de acest spital. Profesorul Emmanuel Andres este de părere că investiții sunt necesare – în special în salariile celor care au lucrat intens în această perioadă de pandemie: „Dacă ne uităm la revalorizările salariale a infirmierilor din ansamblul Europei, Franța era undeva spre finele clasamentului. Chiar dacă se va interveni, salariile personalului spitalicesc vor rămâne departe de media europeană. Nu putem cere tot timpul ajutorul. Cerem sume considerabile, suntem conștienți„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri