Caută
Close this search box.

Medicul Octavian Jurma: Certificatul verde trebuia introdus mai devreme, independent de rata de infectare

jurma

”Certificatul verde era o măsură de sănătate publică dacă era introdus de la început, fără să se țină cont de incidență. Așa cum procedăm noi, nu e decât o gură de oxigen pentru operatoriii economici”, crede medicul și cercetătorul Octavian Jurma. Altfel, spune specialistul, documentul ar putea fi contestat pentru că ar fi trebuit introdus prin lege și nu prin hotărâre de guvern.

Noi avem impresia că pașaportul verde a fost adoptat ca să ne păzească de infectare. Însă din declarațiile autorităților pașaportul verde nu s-a adoptat în funcție de numărul de cazuri, ci ca să păzească afacerile de restricții. El își îndeplinește rolul de a menține deschise businessurile și este o măsură de relaxare, după toate criteriile, pentru că el perimite afacerilor să rămână deschise. Însă imi vine greu să-mi imaginez că toate restaurantele și micile localuri se vor da peste cap ca să implementeze aceste măsuri. Este o măsură efemeră , chiar dacă ar funcționa 100%, știți cât va dura asta – două săptămani, pentru că după două săptămâni majoritatea localităților vor trece de 6 la mie, atât de repede se mișcă pandemia. Până apucă micile afaceri să citească catastiful  ăla de reguli, a trecut pragul…Ar fi fost într-adevăr o măsură de sănătate publică dacă s-ar fi adoptat și punct, independent de incidență“, afirmă Octavian Jurma.

Certificatul verde este obligatoriu începând de luni, în localitățile unde incidența cazurilor de coronavirus depaseste  3 la mia de locuitori dar nu trece de pragul de 6. Documentul va permite accesul  în baruri, restaurante, la evenimente private și spectacole. Măsura îi include și pe copiii de peste 6 ani.

Între timp autoritățile anunță că mai sunt doar 19 paturi ATI libere pentru pacienții COVID-19, în spitalele din România. În București, Cluj sau Timișoara nu mai este niciun loc liber.

Pe de altă parte, campania de vaccinare în școli care trebuia să înceapă chiar în prima zi de  cursuri, după cum anunță medicul Valeriu Gheorghiță, este blocată din cauza reglementărilor privind prelucrarea datelor cu caracter personal legată de formularele ce trebuie completate, a anuntat luni ministrul Educației.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri