Caută
Close this search box.

Merkel și partidul ei sunt ISTORIE. Olaf Scholz vrea să facă un guvern în Germania alături de Verzi şi liberali

olaf scholz

Liderul Partidului Social-Democrat german (SPD), Olaf Scholz, a declarat luni că are mandatul de a conduce viitorul guvern de la Berlin după ce social-democraţii au înregistrat cel mai mare scor în alegerile parlamentare desfăşurate în Germania, el anunţând că intenţionează să formeze o coaliţie guvernamentală cu Verzii şi cu liberalii (FDP), transmit DPA, Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Aplaudat şi întâmpinat la sediul SPD cu un buchet de flori albe şi roşii, Scholz a afirmat că electoratul german le-a transmis conservatorilor că este timpul ca ei să treacă în opoziţie, după ce s-au aflat la putere timp de 16 ani.

”Electoratul s-a exprimat foarte clar. Ei au spus cine trebuie să formeze viitorul guvern. Alegătorii au consolidat trei partide – social-democraţii, Verzii şi FDP – şi de aceea acesta este un mandat clar pe care cetăţenii acestei ţări l-au dat – acestea trei ar trebui să formeze următorul guvern”, a afirmat liderul social-democrat german.

Potrivit acestuia, blocul conservator CDU-CSU nu ”numai că a pierdut, dar a primit şi mesajul alegătorilor că va trebui să treacă în opoziţie”.

Olaf Scholz a argumentat că SPD, Verzii şi Partidul Liber-Democrat (FDP) au ”suficiente convergenţe” pentru a forma un guvern şi a opinat că tratativele în acest scop trebuie să se desfăşoare cu ”calm şi pragmatism”.

SPD a obţinut 25,7% din sufragii, în timp ce conservatorii cancelarului la final de mandat Angela Merkel au înregistrat doar 24,1% din voturi, după patru mandate consecutive la conducerea executivului.

Atât candidatul social-democrat Olaf Scholz, cât şi conservatorul Armin Laschet au anunţat că vor să formeze viitorul guvern.

Alte două partide sunt potenţiale pretendente la participarea la guvernare – Verzii, care au obţinut 14,8% din voturi, şi FDP, care a luat 11,5% din voturi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri