Caută
Close this search box.

Moldova: Curtea Constituțională a respins cererea procurorului general privind excluderea sa din componența Consiliului Suprem de Securitate

curtea constituţională

Curtea Constituțională a R.Moldova a respins, ieri, cererea depusă de Alexandru Stoianoglo prin care a solicitat controlul constituționalității prevederilor care au instituit procurorului general calitatea de membru de drept în componența Consiliului Suprem de Securitate, scrie RFI.

Stoianoglo a cerut, miercuri, magistraților Înaltei Curți să-l excludă din componența Consiliului Suprem de Securitate asta după ce președintele R.Moldova, Maia Sandu i-ar fi solicitat să intenteze dosare penale pe numele liderilor opoziției de la Chișinău, Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Vladimir Voronin. Sandu a respins categoric aceste acuzații.

Potrivit hotărârii Curții Constituționale, magistrații au respins cererea de suspendare a acțiunii articolului 12 alin. (4) din Legea securității statului nr. 618 din 31 octombrie 1995 în partea în care îl include pe procurorul general în componența Consiliului Suprem de Securitate.

Procuratura Generală susține într-un comunicat de presă că decizia de a sesiza Înalta Curte de către Alexandru Stoianoglo survine ca urmare a ultimei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate din 10 august 2021, în cadrul căreia ”președintele CSS a obiectat procurorului general lipsa urmăririlor penale ale mai multor persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții parlamentare, solicitând, în același timp, raportarea mai multor cauze penale pendinte”.

Procuratura consideră o atare abordare ca fiind inadmisibilă și contrară legii, prin care se aduce ”atingere separației și echilibrului puterilor în stat, și prin urmare, nu poate fi tolerată pe viitor”.

Să mai spunem că, procuratura a constatat că, inițial, Legea securității statului Nr.618 din 31.10.1995 nu prevedea procurorului general calitatea de membru din oficiu. ”Modificările în Lege au fost operate la propunerea unui grup de deputați ai fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat (inițiativa legislativă nr.436 din 23.11.2016), prin introducerea procurorului general drept membru din oficiu în conținutul art.12 alin.(4) din lege, fiind grav afectat principiul separației puterilor în stat și, în consecință, independența Procuraturii”. ”Luând act de situația de fapt şi jurisprudența consacrată a Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, considerăm imperios necesară suspendarea acţiunii prevederilor contestate prin care a fost instituit procurorul general drept membru ex-officio în componenţa Consiliului Suprem de Securitate, fapt care, la fel, a fost solicitat Înaltei Curți”.

De partea sa, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco consideră că e simbolic faptul că procurorul general nu mai vrea să participe la şedinţele Consiliului Suprem de Securitate. Și asta într-o țară în care corupţia a fost declarată drept principala ameninţare la adresa securităţii. ”Prin aceasta s-a arătat practic bătut în lupta cu corupţia. Nu este primul şi nici ultimul înalt demnitar care a cedat. Poate totuși Alexandr Stoianoglo decide să-i lase posibilitatea următorului procuror general să poată participa la şedinţele CSS? Societatea mizează foarte mult pe implicarea procuraturii în acest proces. Mai mult, este chiar obligaţia acesteia. Dar nu poţi să impui omul dacă nu vrea şi dacă nu poate”, e de părere Sergiu Litvinenco.

Anterior, șeful statului a criticat dur activitatea procurorilor moldoveni, menționând că nu au fost înregistrate progrese în dosare de rezonanță cum ar fi cel al fugarului Ilan Șor sau Vlad Plahotniuc. ”Am văzut ineficiență din partea organelor Procuraturii. Am exprimat îngrijorarea pe faptul că nu se avansează pe dosarele de corupție mare. Suntem gata să creăm condiții prin îmbunătățirea cadrului legal”.”Procuratura este în concediu și la propriu, și la figurat. Activitatea Procuraturii este anemică și există suspiciuni că unii procurori ar fi implicați în protejarea unor criminali”, a mai declarat Maia Sandu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri