Caută
Close this search box.

Nicolas Sarkozy, găsit vinovat de finanţare ilegală a campaniei sale din 2012, în Dosarul Bygmalion, condamnat la un an de închisoare

nicholas sarkozy

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat joi la un an de închisoare cu executare, după ce a fost găsit vinovat de finanţare ilegală a campaniei sale prezidenţiale din 2012, în dodarul ”Bygmalion”, în care parchetul a cerut să fie condamnat un an de închisoare, dintre care şase luni cu suspendare, relatează AFP.

Pedeapasa urmează să fie ispăşită în arest la domiciliu, sub supraveghere electronic, a anunţat tribunalul.

Această nouă condamnare intervine la şapte luni după ce fostul şef de stat a fost condamnat cu privire la corupţie în dosarul ”interceptărilor”.

Fostul şef de stat a fost condamnat în dosarul ”interceptărilor” la trei ani de închisoare – dintre care unul cu executare -, cu prvire la corupţie şi trafic de influenţă, însă a făcut apel împotriva hotărârii judecătoreşti.

Nicolas Sarkozy – absent la şedinţă – ”a continuat să organizeze mitinguri” după ce a fost ”avertizat în scris de rscul depăşirii” plafonului legal al cheltuielilor de campanie, a declarat preşedinta celei de-a 11-a Camere Corecţionale, Caroline Viguier, care l-a judecat.

”Aceasta nu a fost prima sa campanie. El are experienţă de candidat”, a subliniat ea.

Potrivit acuzării, campania a costat cel puţin 42,8 milioane de euro – adică aproape dublu faţă de plafonul legal de la acea vreme.

Nicolas Sarkozy a fost un ”candidat dezinvolt” în campania electorală în vederea realegerii sale ca şef de stat, în 2012, a cerut ”un miting pe zi”, ”show-uri ca la americani” şi a cheltuit fără să-şi facă griji, acuză parchetul în rechizitoriu.

Fostul preşedinte a respins totul, în bloc. ”Un basm!”, a tunat el în boxa acuzaţilor.

”Au existat facturi false şi convenţii fictive, s-a dovedit acest lucru”. Însă ”banii nu au fost în campania mea. Altfel s-ar fi văzut”, a denunţat el.

Sarkozy a apreciat că Bygmalion – la originea căruia se află apropiaţi ai rivalului său Jean-François Copé – s-a ”năpustit” asupra campaniei sale.

Apărarea sa a pledat achitarea.

Nicolas Sarkozy ”nu a semnat niciun deviz. El nu a semnat nicio factură. El a acceptat toate restricţiile care i-au fost cerute. El este departe de a fi un candidat isteric, nesătul”, a pledat avocatul său Gesche Le Fur.

Spre deosebire de ceilalţi 13 inculpaţi – cadre din cadrul campaniei UMP, care a devenit LR – şi de societatea Bygmalion – care a organizat mitingurile -, Nicolas Sarkozy nu a fost acuzat cu privire la un sistem al dublei facturări, pus la punct cu scopul de a masca o ”explozie” a cheltuielilor de campanie.

O problemă centrală rămâne, însă, în suspans, a recunoscut procurorul Vanessa Perrée – ”cine a ordonat sistemul? Nu avem suficiente elemente pentru a demonstra acest lucru”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri