Caută
Close this search box.

Nord Stream 2 a fost terminat în această dimineață, anunţă Rusia

nord stream

Moscova a anunțat vineri că a fost finalizat controversatul gazoduct Nord Stream 2, despre care criticii spun că va crește dependența Europei de gazul rusesc și va ocoli un aliat cheie al UE, Ucraina. Reacțiile nu au întârziat să apară, iar preşedintele polonez Andrzej Duda și-a anulat întâlnirea cu cancelarul german Angela Merkel, care era programată pentru sâmbătă în contextul vizitei şefei executivului german la Varşovia. La rândul său, o reacție a venit și din partea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care a anunțat că Ucraina va lupta împotriva Nord Stream 2 chiar și după ce va începe alimentarea cu gaz.

„Președintele Comitetului de conducere, Alexei Miller, a declarat că în această dimineață, la ora 08.45, ora Moscovei (05:45 GMT), construcția gazoductului Nord Stream 2 a fost complet finalizată”, a declarat Gazprom într-un comunicat de presă, transmite Yahoo News.

Pe de o parte, conducta de gaz Nord Stream 2 urmează să dubleze aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia către Germania. Pe de altă parte, acest proiect a divizat capitalele europene și a sporti tensiunile între Bruxelles și Washington, conform Digi24.

Controversa principală legată de Nord Stream 2 constă în faptul că această conductă deviază aprovizionarea cu gaze naturale rusești de la ruta existentă care trece prin Ucraina, ceea ce face ca Ucraina, partenerul UE, să fie privată de taxele de tranzit cruciale pe care Rusia le plătea până acum.

Ucraina, care se află în conflict deschis cu Rusia încă din 2014, după ce Moscova a anexat Peninsula Crimeea, a avertizat Europa că gazoductul Nord Stream 2 ar putea fi folosit de regimul de la Kremlin și mai ales de Vladimir Putin ca un mijloc de presiune geopolitică.

De altfel, Rusia a redus aprovizionarea cu gaze către Ucraina, având în vedere disputele oficiale contondente anterioare dintre Moscova și Kiev. Președintele ucrainean a descris luna trecută conducta finalizată vineri de Gazprom drept „o armă geopolitică periculoasă”.

Nord Stream 2 are o lungime de 1.224 km și urmează același traseu precum Nord Stream 1, gazoductul care a fost finalizat acum peste un deceniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri