Caută
Close this search box.

Paradoxul norvegian. Cel mai mare producător de hidrocarburi din Europa de Vest are un număr record de mașini electrice

maşini electrice

Norvegia este, de câțiva ani, campioană la adoptarea mașinilor electrice, iar luna trecută, înmatriculările de mașini electrice au atins un nou record. Autoritatea pentru Traficul Rutier arată că din cele 16.427 de autoturisme înmatriculate luna trecută în țara nordică, 11. 800 – adică 71,9 la sută – au fost electrice.

Este cumva un paradox, având în vedere că Norvegia este cel mai mare producător de hidrocarburi din Europa Occidentală.

Pe primele locuri în topul automobilelor vândute în Norvegia se află Ford Mustang Mac-E, Volkswagen ID.4 și Tesla Model 3. Singurul model non-electric din top 10 este un vehicul hibrid, Toyota RAV4.

Potrivit reprezentanților Autorității, dacă tendinţa observată în ultimele luni va continua, trei din patru noi autoturisme noi vor fi în scurt timp automobile electrice. Aceștia mai arată că Norvegia este pe care să îşi atingă obiectivul conform căruia toate autovehiculele noi să fie „cu emisii zero”, adică electrice sau pe hidrogen, începând din 2025.

Recurgerea la automobilele electrice este cu atât mai importantă în Norvegia având în vedere că această ţară îşi produce aproape întreaga energie electrică în hidrocentrale care nu generează emisii de gaze cu efect de seră.

În Norvegia cei care folosesc automobile electrice beneficiază de numeroase avantaje, chiar dacă în ultima vreme autorităţile au început să mai revizuiască unele facilităţi, precum scutirea de la plata taxei pentru acces în oraş sau posibilitatea de a rula pe benzile rezervate pentru mijloacele de transport în comun, potrivit Agerpres. Contrar automobilelor diesel, care sunt puternic taxate, automobilele curate sunt scutite de la plata multor taxe, ceea ce le face şi mai atractive la cumpărare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri