Caută
Close this search box.

Participanţii la summitul ţărilor din sudul UE s-au angajat să îndeplinească obiectivele Acordului de la Paris

Ţările din sudul Uniunii Europene au reiterat vineri, la Atena, angajamentul ferm de a pune în aplicare Acordul de la Paris din 2015, menit să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, în contextul în care ONU a avertizat că omenirea se îndreaptă spre o creştere „catastrofală” cu 2,7 grade Celsius, informează AFP.

„Acum mai mult ca oricând este necesar să abordăm criza climatică şi de mediu care se intensifică”, au îndemnat, într-o declaraţie comună, cele nouă ţări participante la summit.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care a prezidat această reuniune la nivel înalt, a reamintit că „incendiile devastatoare din această vară care au afectat Grecia, Italia şi Cipru, nu au cruţat nicio ţară mediteraneană, în timp ce nordul Europei a fost lovit de inundaţii distructive”. „Când pericolul este comun, la fel trebuie să fie şi apărarea noastră”, a îndemnat şeful executivului elen.

La iniţiativa Greciei, preşedintele francez Emmanuel Macron, prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez şi cel italian, Mario Draghi, au semnat, împreună cu omologii lor din Cipru, Malta, Slovenia, Croaţia şi Portugalia, o declaraţie „pentru a obţine un rezultat ambiţios în timpul COP26”, care va avea loc în luna noiembrie, în Scoţia.

Cu şase săptămâni înainte de COP26, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că un raport publicat vineri „arată că lumea se află pe o cale catastrofală spre o încălzire cu 2,7 grade Celsius”.

În declaraţia comună, cei nouă lideri îşi reafirmă, de asemenea,”angajamentul de a atinge neutralitatea climatică până în 2050″ în Europa.

Prezent la Atena, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a susţinut că aceasta este „unica soluţie”.

„Vedem cu toţii că schimbările climatice afectează puternic regiunea mediteraneană şi trebuie să găsim soluţii”, a estimat pe canalul EbS preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezentă la Atena.

„Ne-am angajat să consolidăm mecanismul european de protecţie civilă”, a declarat preşedintele Macron, care a lăudat solidaritatea europeană în ceea ce priveşte incendiile de pădure.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri