Caută
Close this search box.

Polonia, dată în judecată de Bruxelles

Decizie inedită la Bruxelles: Comisia Europeană a adresat cazul Poloniei la Curtea Europeană de Justiție care o va sancționa financiar. Dar Comisia nu vrea să decidă ea însăși privind aprobarea PNRR-ului polonez care este legată de respectarea statului drept, ci dosarul este trimis la statele membre UE. 

Decizia Poloniei de a nu se conforma exigențelor europene privind statul de drept a dus acum la o altă decizie, aceea a Comisiei Europene de a implica Curtea Europeană de Justiție.

Aceasta va amenda Polonia zilnic pâna la revocarea camerei disciplinare instaurată de guvernul lui Mateusz Morawiecki în cadrul Curții Supreme poloneze. Amenda se aplică retroactiv din 14 iulie, dată la care Curtea Europeană de Justiție a estimat că Polonia prezintă probleme grave sistemice și a cerut desființarea structurii în cauză.

Există aici similitudini cu situația României unde înființarea SIIJ și faptul că ea este mereu operațională îngrijorează de asemenea instituțiile europene.

Similitudinile se opresc însă aici, spun surse europene apropiate dosarelor, citate de RFI.

Guvernul polonez ultra catolic a înființat în 2017 structura aceasta care-i vizează direct pe magistrați, ca și în România, iar din 2020 a primit mai multe avertismente de la Bruxelles.

După mai multe încercări ale Comisiei și răspunsuri fals pozitive ale Poloniei, afacerea a luat calea justiției în aprilie 2021. Inainte de aceasta, Polonia a mimat o desființare a structurii pe care de fapt a dublat-o cu o lege ce interzice magistraților să critice reformele justiției.

Acum, comisarul european al justiției Didier Reynders anunță că cere Curții Europene de Justiție să aplice o amendă zilnică statului polonez, a cărei sumă va fi decisă de Curte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri