Caută
Close this search box.

Președintele Ucrainei s-a întâlnit cu Joe Biden: ”Statele Unite nu vor recunoaște niciodată presupusa anexare a Crimeei de către Rusia”

Statele Unite rămân ”ferm angajate” în apărarea ”suveranității și a integrității teritoriului ucrainean” în fața ”agresiunii rusești”, a anunțat președintele SUA, Joe Biden în fața liderului ucrainean Vladimir Zelenski, în cadrul unei întâlniri pe care cei doi au avut-o la Casa Albă, anunță CNN.

Începem discuții importante cu președintele Joe Biden. Securitatea este pe ordinea de zi, în special energia, reînnoirea parteneriatului strategic. Vă mulțumim pentru sprijinirea integrității teritoriale a Ucrainei și pentru că ne-ați ajutat să contracarăm agresiunea Rusiei. Împreună vom merge spre integrarea în UE și NATO ”, a scris președintele ucrainean pe Twitter, cu puțin timp înaintea întâlnirii.

Așteptările președintelui ucrainean de dinaintea întâlnirii au fost confirmate apoi de liderul de la Casa Albă.

Biden a declarat în urma întrevederii că „Statele Unite rămân ferm angajate în apărarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în fața agresiunii rusești și în sprijinul pentru îndeplinirea aspirațiilor euro-atlantice ale Ucrainei”. El a mai spus că SUA și Ucraina „au un sistem de valori similar”, scrie CNN.

Biden a spus că SUA vor „continua să sprijine Ucraina, pe măsură ce va avansa în agenda de reforme democratice și în mișcarea spre integrarea completă în Europa”.

Foto: Twitter

Declarația comună a celor două țări emisă miercuri după-amiază a subliniat, de asemenea, solidaritatea SUA față de Ucraina, potrivit G4media.ro. „În secolul XXI, națiunilor nu li se poate permite să redeseneze frontierele cu forța. Rusia a încălcat această regulă de bază în Ucraina”, se spune în declarație, subliniind ulterior că „Statele Unite nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată presupusa anexare a Crimeei de către Rusia”.

Zelenski și-a exprimat frustrarea față de ezitarea aliaților occidentali în a aproba solicitarea Ucrainei de a se alătura Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, despre care Zelenski a susținut că ar oferi Ucrainei o protecție mai mare față de Rusia, și nu a fost de acord cu comentariile lui Biden că țara trebuie să „curețe corupția” condiție pentru a fi luată în considerare intrarea Ucrainei în NATO. Zelenski a declarat reporterilor prezenți în Biroul Oval, înaintea întâlnirii, că vrea să discute cu Biden „șansele ucrainenilor de a adera la NATO și perioada de timp în care se poate realiza”.

Cu toate acestea, declarația comună nu a furnizat o cronologie sau un angajament ferm cu privire la oferta Ucrainei de a adera la NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri