Procurorii diin CSM solicită Ministerului Justiţiei continuarea procedurii de selecţie a procurorilor pentru ocuparea funcţiilor vacante de conducere din Parchetul ICCJ, DIICOT şi DNA, cu respectarea calendarului stabilit.

”Având în vedere anunţul prim-ministrului Guvernului României cu privire la revocarea din funcţie a ministrului justiţiei, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în majoritate, solicită Ministerului Justiţiei continuarea procedurii de selecţie a procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire pentru ocuparea funcţiilor vacante de conducere din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Direcţia Naţională Anticorupţie, cu respectarea calendarului stabilit, pentru a se asigura desfăşurarea activităţii parchetelor în mod optim, în acord cu recomandările MCV, până la modificarea legii în sensul măririi rolului Consiliului Superior al Magistraturii în această procedură, prin introducerea avizului conform”, a trasmis Secţia pentru procurori a CSM.

Secţia pentru procurori subliniază importanţa continuării reformelor în justiţie şi a îndeplinirii obligaţiilor asumate de autorităţile naţionale din perspectiva convenţiilor internaţionale împotriva corupţiei, strategiilor de combatere a criminalităţii organizate şi corupţiei la nivelul Uniunii Europene, strategiei europene de securitate şi strategiei Uniunii Europene în materie de droguri, precum şi rolul esenţial al Ministerului Public, în special al structurilor specializate de parchet, în gestionarea fenomenului criminalităţii organizate şi al corupţiei la nivel înalt.

Ministerul Justiţiei a declanşat la sfârşitul lunii iulie procedura de selecţie pentru ocuparea funcţiilor de conducere vacante la nivelul Parchetului General, DNA, DIICOT, iar termenul limită pentru depunerea candidaturilor a fost 1 septembrie.

Candidaţii care s-au calificat urmează să susţinţ un interviu în faţa comisiei, în intervalul 6 – 9 septembrie.

Ministerul Justiţiei a făcut publică miercuri lista candidaturilor pentru funcţii de conducere, inclusiv pentru DIICOT, unde candidează fostul şef al instituţiei Daniel Horodniceanu, dar şi Oana Daniela Pâţu şi Ioana Bogdana Albani. De asemenea, sunt mai mulţi candidaţi pentru posturi în DNA, înclusiv pentru cel de procuror şef adjunct.

Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion a afirmat joi că a primit mai multe semnale de-a lungul timpului cum că nu este în regulă ca un ministru USR sau el în special ar putea coordona activitatea de numire a procurorilor de rang înalt. Stelian Ion a menţionat că nu a simţit o presiune din partea cuiva legată de acest subiect, dar a simţit o tăcere şi ar fi vrut să se consulte pe mai multe aspecte.

Interiimar la Ministerul Justiţiei a fost desemnat ministrul de Interne Lucian Bode, fost ministru al Transporturilor în Cabinetul Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here