Caută
Close this search box.

Prognoza meteo pentru săptămâna 13-19 septembrie

Săptămâna care urmează va fi caracterizată de temperaturi cu mult peste normalul perioadei, vorbind astfel de o ”vară indiană” la nivelul țării noastre. Apar și ploile, momentan mai importante cantitativ prin vestul, nordul și centrul țării. 

Din punct de vedere al circulației maselor de aer – și aceasta într-o schimbare puternică, care nu va întârzia să își facă simțită prezența și la noi, mai ales după 20 septembrie -, săptămâna care urmează ne păstrează tot într-un sector cald, pe circulație NV – SE și mai apoi V – E, abaterile termice pozitive de la 850 hPa urmând să urce și spre +4 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi de vară

Mare parte din săptămâna care urmează aduce temperaturi de vară autentică în țara noastră, sau, așa cum mai este ea denumită, ”vară indiană”.

Astfel, pe parcursul zilei de luni, maximele urcă spre 26 – 28 de grade în cea mai mare parte a țării, iar prin vestul Munteniei, Oltenia, vestul Banatului se pot atinge și 28 – 29 de grade. În nordul și centrul Moldovei dar și prin Transilvania și Maramureș, nu trecem de 23 – 25 de grade. La munte vor fi maxime de 19 – 21 de grade, cu 15 – 16 grade pe creste.

Această distribuție a valorilor termice se păstrează până vineri, când, prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, zonele montane avem parte de o răcire care va duce maximele doar la 19 – 20 de grade, cu 22 – 23 de grade prin Transilvania și 26 – 28 de grade prin restul țării.

Sâmbătă, răcirea se simte și prin nordul Moldovei, în timp ce prin Muntenia, Oltenia, sudul Moldovei și Dobrogea rămân cu valori de 27 – 29 de grade.

Pe parcursul zilei de duminică vorbim deja de două Românii: una cu maxime de la 14 – 16 grade (zonele montane, sudul Transilvaniei), respectiv 20 – 21 de grade prin Moldova, Maramureș Banat și Crișana și o altă Românie (Oltenia, Muntenia, sudul Dobrogei) în care temperaturile de vară, 28 – 30 de grade, rămân de interes.

Dacă prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova nu vorbim de cantități de precipitații totale care să treacă de 5 – 7, 10 l/mp), cu totul altfel stă situația prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, regiuni unde, săptămâna care vine, aduce cantități totale de precipitații care pot ajunge și la 25 – 30 de l/mp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri