Caută
Close this search box.

Putin: Prezența americană în Afganistan a fost o tragedie, în special pentru afgani

acţionariat rusesc

Cei 20 de ani de război şi de prezenţă americană în Afganistan au constituit o „tragedie” pentru această ţară și în special pentru locuitorii ei, a afirmat președintele rus Vladimir Putin, comentând încheierea retragerii SUA de pe teritoriul afgan.

Timp de 20 de ani soldaţii americani au fost prezenţi pe acest teritoriu, 20 de ani de încercări de a ‘civiliza’ oamenii care trăiesc acolo, de a le implanta normele lor şi standardele lor de viaţă”, a comentat Putin într-o întâlnire cu tineri ruşi, retransmisă de posturile TV.

Rezultatul este o tragedie, pierderi pentru cei care au făcut acest lucru, Statele Unite, şi în special pentru oamenii care trăiesc pe teritoriul Afganistanului”, a adăugat liderul de la Kremlin, aflat într-o deplasare în Extremul Orient rus.

În privința viitorului Afganistanului după retragerea americanilor și a aliaților lor, Putin spune că este „imposibil de impus ceva ce este din afară”.

Citește și: Ungaria încheie cu Gazprom un acord pe 15 ani

Autorităţile ruse au adoptat o atitudine mai degrabă conciliantă faţă de talibani, recunoscând victoria acestora, dar în acelaşi timp lansând un apel la „dialog naţional” pentru formarea unui guvern reprezentativ.
Moscova îi consideră totuşi pe talibani o grupare „teroristă”, chiar dacă discută cu ei de mai mulţi ani.

Citește și: Pensionarii, captivi într-o epidemie a neputințelor

Rusia este îngrijorată mai ales de securitatea fostelor republici sovietice din Asia Centrală vecine cu Afganistanul şi doreşte să se evite un aflux regional de refugiaţi şi o intensificare a traficului de opiu şi heroină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri