Renate Weber, Avocatul Poporului, a declarat pentru G4Media.ro că Serviciul contencios constituțional din cadrul instituției a început analiza ordonanței de urgență care înființează programul de investiții ”Anghel Saligny”, iar până la finalul acestei săptămâni ar putea lua o decizie legată de o eventuală atacare la Curtea Constituțională.

Tot luni, ONG-ul Expert Forum a solicitat Avocatului Poporului, alături de alte 17 organizații neguvernamentale și grupuri civice, să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă pentru aprobarea Programului Național de Investiții “Anghel Saligny”.

Ordonanța privind aprobarea Programului Anghel Saligni, în valoare de 50 de miliarde RON, bani pentru proiecte de asfaltare, canalizare și rețele de gaz, a fost adoptat vineri seara în ședința de Guvern. OUG-ul a intrat în vigoare luni, 6 septembrie, iar singura instituție care poate ataca la CCR ordonanța de urgență este Avocatul Poporului.

”Adoptarea OUG s-a făcut cu încălcarea flagrantă a articolului 115, alin. 4 din Constituție, în lipsa unei situații extraordinare care să justifice înlocuirea procedurilor parlamentare și asumarea unui astfel de proiect de către Guvern.

Totodată, a fost încălcat și art. 141 din Constituția României referitor la Consiliul Economic și Social, prin faptul că nu s-a solicitat avizul conform procedurilor legale de la această instituție și nici nu s-a primit un aviz. Contrar declarațiilor liderilor politici, avizul CES este obligatoriu”, arată ONG-urile citate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here