Caută
Close this search box.

Şase palestinieni, inclusiv fostul lider al Brigăzilor Martirilor Al-Aqsa, Zakaria al-Zoubeidi, evadează din Închisoarea israeliană de maximă securitate Gilboa

gilboa

Şase palestinieni – inclusiv un fost lider al unei gruppări armate – au evadat luni dintr-o închisoare din Israel, printr-un tunel săpat sub o chivetă, declanţând o vastă urmărire, într-un scenariu demn de filmul hollywoodian „Shawshank redemption”, relatează AFP.

Serviciile carcerale israeliene au anunţat luni, înainte de zori, că o primă alarmă a fost declanşată către ora locală 3.00 (şi ora României), după ce locuitori au declarat că au văzut ”persoane suspecte” în apropierea Închisorii Gilboa (nord), în care sunt încarceraţi sute de palestinieni.

Imagini ale serviciului carceral surprind un tunel săpat sub cermica sălii de baie, la baza unei chiuvete, prin care deţinuţii au evadat din această închisoare de maximă securitate.

Serviciile penitenciare au anunţat că sunt pe cale să mute cei aproximativ 400 de de deţinuţi din Gilboa, din cauza unor ”infracţiuni privind securitatea”, cu scopul de a evita ca aceştia să evadeze prin alte tuneluri care ar fi putut să fi fost săpate în pământ.

Această evadare aminteşte fimul american al lui Frank Darabont „Shawshank redemption” (1994), în care doi bărbaţi, interpretaţi de către Tim Robbins şi Morgan Freeman, evadează din închisoare printr-un tunel pe care l-au săpat în ani de zile.

Ea intervine în contextul în care Israelul începe luni seara sezonul sărbătorilor evreieşti cu Noul An Rosh Hashana.

Poliţia israeliană a lansat o vastă urmărire.

Armata a pus la dispoziţia poliţiei mijloace de observare aerene şi a anunţat că şi-a pregătit trupele săintervină la nevoie, în Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat din 1967.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri